IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Кипър остава на низходящата крива

Цените вървят надолу вече над три години, намаляват и сделките

11:29 | 31.07.13 г.
Пазарът на имоти в Кипър остава на низходящата крива

Цените на имотите в Кипър падат вече от над три години насам, според данни на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), цитирани от онлайн изданието The Move Channel.

Индексът за цените на имотите в Кипър, изчисляван от института, е въведен през четвъртото тримесечие на 2009 г. Оттогава цените непрекъснато вървят надолу, което прави имотите на острова по-достъпни за хората, търсещи изгодни сделки.

Спадовете са много сериозни, отбелязват от RICS. Средната цена на къща с три спални с площ от 250 кв м и градина се е сринала с 25,1% от 2009 г. насам. При апартаментите с две спални и площ от 85 кв. м понижението е още по-драстично - 33,6%.

Понижението на цените на жилищата се ускори през второто тримесечие на тази година, след като Кипър се изправи пред последиците от решението на еврогрупата през март да накара хората с негарантирани депозити в две от най-големите банки на острова да платят част от цената за излизането на страната от финансовата криза. Беше закрита и Laiki Bank, а в банковия сектор бяха наложени капиталови рестрикции.

В тази ситуация отпускането на кредити бе преустановено, а депозитите останаха блокирани. Това на свой ред доведе и до липса на сделки с имоти, обясняват от RICS.

Особено силен спад на интереса е отчетен сред местните купувачи заради ръста на безработицата и все по-мрачните изгледи за икономиката на страната. Онези, които все пак са проявили интерес, не са имали достъп нито до банково финансиране, нито до депозитите си.

Спад е отчетен и при сделките с чужденци. По официални данни броят на сделките е паднал с 43% спрямо юни 2012 г., като в Никозия сделките са с 85% по-малко. Най-стабилно се държат Пафос, Ларнака и Лимасол, където спадът е съответно с 19%, 17% и 3%. Във Фамагуста пък не е сключена нито една сделка.

В момента китайците са спасителният пояс за местния пазар на имоти. Единствената друга надежда за икономиката на острова и жилищния пазар е да се засили интересът на търсачите на ваканционни жилища на ниски цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още