IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания иска да възроди Crystal Palace в Лондон

Оригиналната сграда е проектирана от Джоузеф Пакстън и е унищожена при пожар през 1936 г.

14:31 | 30.07.13 г.
Китайска компания иска да възроди Crystal Palace в Лондон

Китайска строителна компанияа планира да възстанови Crystal Palace в Лондон, като изгради точно копие на сградата с площ от 80 хил. кв. м, съобщава онлайн изданието World Property Channel.

Оригиналната сграда е проектирана от Джоузеф Пакстън за изложение през 1851 г., на което над 14 хил. участници от цял свят показват най-новите технологии в индустриалната революция.

Първоначалната структура струва 150 хил. паунда (което се равнява на 13 млн. паунда в наши дни), според вестник Guardian. След изложението през 1854 г. сградата е преместена от Хайд Парк в североизточната част на британската столица. Остава там до 1936 г., когато е разрушена от пожар.

Сега базираната в Шанхай ZhongRong Holdings предлага отново да построи сградата, като са предвидени помещения за изложения и събития, както и търговски площи и кафенета. Изпълнението на проекта няма да е лесно. Според официален документ, одобрен от парламента през 1990 г., ако на мястото бъде построена нова сграда, тя "трябва да е в духа на оригиналната сграда на Пакстън". Оттогава плановете за строителство на мястото са неуспешни.

През 2008 г. германската компания Latz and Partner получи разрешение за планиране за 67 млн. паунда, което включваше нов спортен център и 180 апартамента. Критиците на проекта обаче се противопоставиха на жилищния компонент и той така и не беше реализиран.

ZhongRong Holdings, която е собственост на китайския милиардер Ни Джаосин, работи с Arup, известна с проектирането на Операта в Сидни, центъра Помпиду в Париж и работата си за Олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още