IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван спад на одобрените ипотеки във Великобритания през юни

През предстоящите месеци търсенето на ипотеки би трябвало да продължи да се подобрява, прогнозира икономист

13:25 | 30.07.13 г. 1
Неочакван спад на одобрените ипотеки във Великобритания през юни

Броят на одобрените ипотеки във Великобритания е спаднал неочаквано през юни, според данни на Bank of England, цитирани от Financial Times.

Противно на очакванията за повишение, през юни са одобрени 57 667 ипотеки в сравнение с 58 071 през май.

"Въпреки че спадът е малко разочароващ, през последните месеци ипотеките се движат в правилната посока и подобни движения нагоре и надолу са нормални", коментира икономистът от Deutsche Bank Джордж Бъкли.

Отчетеният спад на одобрените ипотеки е първият от февруари. Стойностите за май обаче бяха най-високите от декември 2009 г. и с изключение на този месец отчетените през юни нива са най-високите от януари 2012 г. насам.

"През предстоящите месеци търсенето на ипотеки би трябвало да продължи да се подобрява в отговор на по-ниските лихви, държавните схеми за подпомагане на купувачите и възстановяването на икономиката като цяло. Все пак съживяването на жилищния пазар вероятно ще е скромно и постепенно, като се има предвид фактът, че банките все още се опитват да подобрят капиталовите си позиции", посочва икономистът от Capital Economics Самюъл Тумс.

Данните на Bank of England показват също, че стойността на отпуснатите ипотеки се е повишила леко до 8,7 млрд. паунда в сравнение с 8,6 млрд. паунда през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Всеки "месец" в който забравят да сринат лирата ще е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още