IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалиралият Детройт ще похарчи над 400 млн. долара за нова хокейна пързалка

Трябват ни работни места и строителството на пързалката ще помогне на икономиката на града, твърди извънредният финансов управител на Детройт Кевин Ор

13:15 | 27.07.13 г. 1
<p>
	Привърженици на Червените крила пред настоящия им дом &quot;Джо Луис Арина&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Привърженици на Червените крила пред настоящия им дом "Джо Луис Арина". Снимка: Архив Ройтерс

Катастрофалното финансово положение на Детройт, който преди седмица подаде заявление на защита от фалит в съда, няма да попречи на изграждането на нова хокейна пързалка в центъра на града на стойност над 400 млн. долара, които ще бъдат осигурени от общината, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на американски средства за масова информация, без да ги упоменава изрично.

Проектът е бил одобрен от Рик Снайдер, губернатор на щата Мичиган, и от извънредния финансов управител на града Кевин Ор. Очаква се строителството да започне през 2014 г.

Според властите изграждането на нова пързалка за клуба от Националната хокейна лига Детройт Ред Уингс ще създаде няколко хиляди работни места и ще привлече инвестиции.

"Разбирам, че сега всички са притеснени за изразходването на бюджетните средства. Необходими са ни работни места и според мен строителството на пързалката ще помогне на икономиката на града“, каза Ор.

Планът обаче събра многобройни критики, като според несъгласните строителството на пързалката е далеч не най-добрият начин за влагането на бюджетни средства в настоящото тежко икономическо положение. „Ако искате в този град да живеят хора, а не само да идват да погледат спортни състезания, парите трябва да бъдат влагани в училища и в осигуряване на обществения ред, а не в строителството на стадион“, отбеляза лидерът на представителите на Демократическата партия в сената на Мичиган Гретхен Уайтмер.

За изграждането на пързалката ще бъде изтеглен заем от 450 млн. долара с 30-годишен срок на погасяване. Изплащането на около две трети от сумата ще легне върху раменете на данъкоплатците, останалите средства ще внесат частни строителни компании. Като се вземат предвид лихвите по заема, от градската хазна за този проект ще бъдат отпуснати 444 млн. долара.

Градското законодателно събрание одобри строителството на пързалката през декември миналата година, доста преди Детрой да обяви заявление за фалит.

През февруари специална комисия, проучваща финансовото състояние на автомобилната столица на САЩ, стигна до извода, бе нейният бюджетен дефицит достига 380 млн. долара, а общите ѝ задължения са на сума между 17 млрд. и 20 млрд. долара. Според заключението на комисията градът се намираше на ръб на финансов крах и Снайдер реши за налагане на външно антикризисно управление върху него.

Очаква се съдът да разгледа заявлението на Детройт за защита срещу фалит през следващата седмица. Ако то бъде одобрено, това ще представлява най-големият градски фалит в историята на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Поредното малоумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още