IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства апетитът на инвеститорите за качествени търговски площи в Европа

Забелязва се подобрение на инвеститорското доверие в някои проблемни дестинации, като Дъблин и Мадрид

11:30 | 27.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Нараства апетитът на инвеститорите за качествени търговски площи в Европа

Въпреки предизвикателствата пред търговията на дребно в Европа, очевиден е нарастващият апетит на инвеститорите към качествените търговски имоти, особено на зрелите пазари.

Наблюдава се обаче засилване на интереса и към активите на атрактивни цени на по-рисковите пазари заради ограниченото предлагане на първокласни площи на водещите локации, посочва се в доклад на консултантската компания Savills за пазара на търговски площи през второто тримесечие.

Инвестиционната активност обаче остава най-висока във Великобритания, където са сключени два пъти повече сделки в сравнение със същия период на миналата година.

Позитивни тенденции се наблюдават на пазарите на търговски площи в Дъблин и Мадрид. В ирландската столица се наблюдаваше значителен спад на капиталовите стойности до края на миналата година. В момента обаче се отчита значително подобрение, което се отразява както на цените, така и на доходността.

В Мадрид капиталовите стойности също претърпяха значителна корекция (над 30 на сто), но в последно време интересът на инвеститорите към първокласните търговски активи в испанската столица се възстановява, макар и бавно.

В Амстердам, където негативното потребителско доверие се отрази и на инвеститорското доверие, също се наблюдава промяна.

Що се отнася до търговските улици, Париж и Лондон остават най-скъпите дестинации за наем на площи. Дъблин, Милано и Атина, които допълваха първата петица до 2007 г., вече са далеч назад в класацията на най-скъпите търговски улици в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още