IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността от първокласните бизнес имоти в Европа се е понижила

Низходящото движение при доходността съответства на подобрението на инвеститорското доверие, според глобален консултант

17:44 | 25.07.13 г.
Доходността от първокласните бизнес имоти в Европа се е понижила

Доходността от инвестициите в първокласни бизнес имоти в Европа се е, въпреки че търсенето в по-голямата част на Стария континент остава слабо. Това влияе върху активността на пазара и ограничава ръста на наемите, посочва се в анализ на CBRE за второто тримесечие на тази година, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

При офисите, търговските и промишлени имоти индексите на доходността от първокласните имоти, изчислявани от CBRE, се понижават, като този спад е между 2 и 9 базови пункта за различните сегменти.

И в трите сегмента на пазара около 20% от локациите отчитат понижение на доходността, в това число няколко от водещите офис пазари като Брюксел, Франкфурт, Дъблин и Манчестър, където в края на тримесечието тя отчита спад с 25 базови пункта.

В търговския сектор промени с подобен мащаб са отчетени в Мадрид, Барселона, Лондон и Брюксел, докато при промишлените имоти спад на доходността е налице в по-голямата част на Острова, както и в Париж, Стокхолм и Дъблин.

При наемите на първокласни имоти през второто тримесечие на 2013 г. няма почти никаква промяна, като тази тенденция е налице от една година насам. На ниво отделни градове също няма особено движение, но все пак трябва да се отбележи, че броят на местата с ръст на наемите е два пъти по-голям, отколкото този на градовете със спад. Сериозни повишения на наемите отчитат водещите офис пазари, като Уест Енд в Лондон, Дъблин и Осло, а спад е регистриран в Париж и Милано.

Германия е силно представена в градовете на местата с ръст на наемите с градове като Дюселдорф за офис сектора, Франкфурт и Хамбург за търговските имоти и Мюнхен за индустриалните.

"Низходящото движение при доходността, отчетено през второто тримесечие, съответства на подобрението на инвеститорското доверие и активността при сделките напоследък. Това е добра новина за инвеститорите и се случва въпреки липсата на широкоразпространен ръст на наемите, което е отражение на все още слабото търсене в по-голямата част на Европа, въпреки че започваме да виждаме признаци на нарастващи случаи на покачване на наемите", коментира Ричърт Холбъртън от CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още