IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Холандия преминава през "болезнена корекция"

През юни цените на жилищата в страната са ускорили спада до 10%

13:45 | 24.07.13 г.
Пазарът на имоти в Холандия преминава през "болезнена корекция"

Холандия, където живеят най-силно задлъжнелите домакинства в еврозоната, преживява период на силна корекция на цените на жилищата, което още повече ще свие потребителските разходи и ще удължи рецесията в страната, прогнозира икономистът от Lombard Street Research Майкъл Тейлър, цитиран от CNBC.

Холандия е страната с най-високото съотношение между доходите и дълговете на домакинствата от всички 17 държави в европейския паричен съюз - 250%, сочат данни на Eurostat. Показателят далеч надхвърля нивото му в Ирландия, Испания и Португалия, отбелязва изданието.

Цените на жилищата в страната претърпяват "болезнена корекция", посочва Тейлър, като отбелязва, че ситуацията наподобява случилото се в Испания и Ирландия.

"Холандският жилищен балон в основата си не беше предизвикан от неуместно ниски лихви след членството в еврозоната, подобно на случилото се в Испания и Ирландия. По-скоро щедрите данъчни облекчения за ипотечните заеми предизвикаха дълъг период на силно търсене и изтласкаха жилищните цени до крайно високи нива", коментира експертът.

"Дори и да има съживяване на външното търсене, то почти със сигурност няма да е достатъчно силно, за да извади икономиката от рецесия", прогнозира той.

През юни цените на жилищата в Холандия се понижиха с 10% на годишна база, сочат данни на националната статистика. Спадът е по-сериозен от предишния месец, когато цените намаляха с 8,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още