IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания подготвя допълнителни стимули за жилищния пазар

От следващата година правителството ще предоставя гаранции по ипотеки за имоти на стойност до 600 хил. паунда

10:23 | 23.07.13 г. 2
Великобритания подготвя допълнителни стимули за жилищния пазар

Властите във Великобритания обявиха подробности от държавната схема за ипотечно финансиране "Помощ за покупка", предаде Financial Times.

Предстои финансовият министър Джордж Озбърн да се срещне с водещи кредитори и строителни компании на Острова, за да обсъди как втората и по-противоречива част от схемата ще бъде приложена.

Схемата за ипотечни гаранции на стойност 12 млрд. паунда, която ще стартира през януари 2014 г., ще предостави на купувачите на всички видове имоти, а не само на ново строителство, възможност да теглят ипотечни кредити с първоначална вноска от само 5%. Правителството ще гарантира част от ипотеката, стига имотът да струва под 600 000 паунда. Хората, които вече са купили дом, също могат да се възползват от схемата, за да рефинансират кредитите си.

Схемата няма да е достъпна за купувачите на жилища с цел отдаване под наем, хората, купуващи втори дом, или чуждестранните купувачи без кредитна история във Великобритания.

Спазването на тези правила обаче на практика ще се контролира от самите кредитори. Само кандидати, отговарящи на строгите изисквания на банките, ще могат да получат ипотека с висок размер спрямо стойността на имота по схемата.

Осъвременяването на схемата идва 4 месеца след обявяването ѝ като централен елемент от бюджета на Великобритания за 2013 г. Тя се състои от две части: заеми за покупка на нови жилища и държавни гаранции за 12 млрд. паунда за ипотека с високо съотношение между размера на кредита и стойността на имота за до 130 млрд. паунда.

Правителството гледа на схемата като на успех, като от началото ѝ са направени близо 7 000 резервации на нови жилища.

По данни, цитирани от Financial Times, схемата помага основно на хора да купуват жилища извън Лондон. Най-много резервации (1 873) са направени в Мидландс, следвани от южната и югозападната част и от източната и югоизточната част на Англия. В Лондон броят им е едва 314.

Няколко влиятелни институции, включително Международният валутен фонд (МВФ), изразиха притеснения относно държавната намеса на жилищния пазар, като предупредиха, че тя ще засили търсенето на жилища без да гарантира съответното увеличение на предлагането. МВФ предупреди, че това ще повиши цените и ще направи притежаването на собствен дом още по-недостъпно за наемателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Да се стягат, решено е да се задминат нивата от преди "криза1"... до края на 2014!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
rainmaker
преди 10 години
Балонът се надува. Надувайте, момчета. Да стане на парчета. Бум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още