IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са нараснали с 13% през второто тримесечие

Германия продължава да е лидер на инвестиционния пазар

12:35 | 22.07.13 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа са нараснали с 13% през второто тримесечие

Инвестициите в бизнес имоти в Европа през второто тримесечие на 2013 г. са нараснали до 31,1 млрд. евро, което е с 13% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на CBRE.

Това е трето поредно тримесечие на засилена активност на пазара на фона на нарастващия оптимизъм сред инвеститорите.

"Този ръст идва в момент, когато други класове активи отчитат все по-сериозна нестабилност поради опасенията за бъдещето на мерките за количествено облекчение и другите проблеми около еврото", коментира Джонатан Хъл от CBRE.

Германия продължава да е лидер на инвестиционния пазар. За последните четири тримесечия страната отчита общи инвестиции в имоти за 28,4 млрд. евро, или с 36% над обема за предходните 12 месеца.

Засилена инвестиционна дейност през последните няколко тримесечия се наблюдава и в Швеция и Норвегия, докато във Великобритания и Франция през второто тримесечие инвестициите остават умерени в сравнение с миналата година. На Острова е отчетен спад от 6,5%.

Италия, Испания, Португалия и Ирландия - европейските икономики, засегнати най-тежко от кризата в еврозоната, продължават да се възстановяват. През второто тримесечие на годината в четирите държави в бизнес имоти са инвестирани общо 2,5 млрд. евро в сравнение с по-малко от 1 млрд. евро преди година.

От държавите в Централна и Източна Европа най-съществен ръст на инвестициите в бизнес имоти е регистриран в Полша – 441 млн. евро, което е ръст от близо 2,5 пъти на годишна база. В Чехия обаче е отчетен спад от близо 100 на сто, както и в останалите държави от региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още