IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион изненадаха анализаторите

Растежът се дължи основно на най-големите пазари - Япония, Австралия и Китай

11:33 | 18.07.13 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион изненадаха анализаторите

Преките инвестиции в бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион за първата половина надхвърлят очавканията на пазара, сочат резултатите от изследване на капиталовите пазари на Jones Lang LaSalle, цитирано от онлайн изданието Property Magazine.

Инвестициите за периода са достигнали 59,7 млрд. долара, или с 21% над нивата отпреди година. Само през второто тримесечие обемът им възлиза на 32,6 млрд. долара, което е също с 21% над отчетените стойности през предходното тримесечие.

Растежът се дължи основно на най-големите пазари - Япония, Австралия и Китай, посочват експертите.

В Япония инвеститорското доверие се подсилва от подобряващите се макроикономически показатели след въведените стимули за икономиката. В съчетание със засилената активност при първичните публични предлагания тези мерки са помогнали обемът на сделките през второто тримесечие на годината да достигне 10,2 млрд. долара, или със 78% над нивата през същия период на миналата година.

За първото полугодие като цяло са сключени сделки с бизнес имоти за 20,8 млрд. долара, което представлява годишно повишение на обемите с 50%.

В Австралия продължаващото търсене от страна на чуждестранни и местни институционални инвеститори, включително и пенсионни фондове, е увеличило стойността на сключените сделки до 7,3 млрд. долара през второто тримесечие и 10,5 млрд. долара за първото полугодие на 2013 г., което е с 27% над обема през първата половина на миналата година. Ръстът в местна валута е още по-голям поради спада на курса на австралийския долар спрямо щатския долар с 13% от най-високата стойност, отчетена през тази година.

В Китай през второто тримесечие на годината е регистрирано силно подобрение спрямо по-слабото първо тримесечие, като стойността на сделките нараства с 65% до 6 млрд. долара. За полугодието инвестиционната  активност е с 97% по-висока спрямо втората половина на 2012 г., достигайки 9,6 млрд. долара - нива, сходни с тези през първите шест месеца на миналата година.

"Притокът на капитали в региона продължава да се характеризира с предпочитания към ключовите активи. В същото време са налице доказателства за пренасочване в полза на по-опортюнистичните инвестиции ", посочва д-р Меган Уолтърс от Jones Lang LaSalle.

"Свидетели сме на резултатите от засиления интерес към преките инвестиции в имоти от страна на глобалните суверенни и пенсионни фондове. Големи инвеститори от САЩ, Канада и Близкия изток се завърнаха в региона и заедно с активните азиатски фондове и заможни физически лица създават силно търсене на активи в целия регион”, коментира Стюърт Кроу, който отговаря за капиталовите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион в компанията.

Особено активни продължават да бъдат Япония и Китай. “Като се има предвид стабилният брой на сделките, които се очаква да бъдат сключени до края на 2013 г., запазваме прогнозата си, че за цялата година стойността на сделките ще достигне 110 млрд. долара, което е малко под рекордните 120 млрд. долара, отчетени през 2007 г.", прогнозира Кроу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още