IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай продължават да нарастват

Само в един от водещите градове, наблюдавани за целите на статистиката, е регистрирано понижение на цените

10:22 | 18.07.13 г.
Цените на новите жилища в Китай продължават да нарастват

Цените на новите жилища в Китай през юни са нараснали във всички градове с изключение на един, сочат данни на Националното статистическо бюро, цитирани от Bloomberg.

Ръст на годишна база е отчетен в 69 от 70-те града, които следи правителството. Най-сериозно е поскъпването в южния град Гуанджоу - с 16% спрямо юни миналата година. В Пекин цените на новите жилища са скочили с 13%, а в Шанхай - с 12%.

И в трите града това е най-голямото поскъпване, откакто правителството промени методологията за данните през януари 2011 г.

Единствено в източния град Уънджой е отчетен годишен спад на цените на новите жилища - с 2,8% на годишна база, показват данните.

"На фона на забавянето на икономиката и отслабването в други сектори инвеститорите нямат много голям избор, освен да купуват имоти в опит да постигнат добра възвръщаемост", коментира Яо Уей, икономист от Societe Generale SA в Хонконг. "Много от държавните мерки бяха насочени към предлагането, което всъщност още повече повиши цените", допълва той.

През март Китай предложи допълнителни мерки за охлаждане на пазара на жилища в страната, като в Пекин бяха наложени най-строгите рестрикции. Столицата бе единственият град, повишил минималната първоначална вноска за покупка на второ жилище от 60% и въвел 20% данък върху печалбата от продажба на съществуващи жилища.

Цените на съществуващите жилища в Пекин са се увеличили с 14% през миналия месец на годишна база. В Шанхай и Гуанджоу повишението е с 10%, показват официалните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още