IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви са перспективите за пазарите на офиси около летищата?

Бизнес комплексите на тези периферни пазари имат добри шансове, стига да отговорят на нуждите на потенциалните наематели, според глобален консултант

10:35 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Какви са перспективите за пазарите на офиси около летищата?

В последните години се активизира строителството на бизнес комплекси около летищата със средни размери в Европа. Тези пазари се сблъскаха със сериозни предизвикателства заради конкуренцията на централните и градски локации и качествените крайградски офис комплекси, където има по-голям избор на по-качествени площи.

Има индикации обаче, че пазарите на офиси около летищата имат шанс за развитие в позитивна посока, стига обаче проектите да се адаптират към непрестанно променящите се нужди на целевата група наематели, пише в доклад на консултантската компания CBRE.

Експертите посочват, че качествените проекти в районите около летищата биха могли успешно да се конкурират с всички останали проекти заради по-добрата транспортна мрежа и атрактивните наемни равнища. Най-голям шанс имат проектите за смесена употреба, където освен офиси има достатъчно търговски обекти и зони за почивка.

Едно от най-големите предимства пред наемателите на офис край летищата в европейските градове е глобалната свързаност. Затова и подобни проекти са особено предпочитани от мултинационални компании, като доминират представителите от производствения сектор, телекомуникациите и технологиите, авиацията и туризма, пише в доклада.

Пазарите на офиси около летищата в европейските градове са в подем от края на 80-те години, когато нарасна популярността на бизнес центровете в тези райони. Така до началото на 90-те голям брой мултинационални компании, които не бяха обвързани с централните градски локации, се установиха в подобни бизнес паркове, привлечени от самостоятелните сгради, просторните офис пространства, озеленената среда, добрите транспортни връзки и по-ниските цени (обикновено с от 30% до 70% под наемните равнища в центровете), коментират експертите.

И до днес профилът на потенциалните наематели не се е променил съществено, сочат резултатите от проучване на консултантската компания. Те освен това обикновено осъществяват доста големи сделки, особено компаниите от туристическия, производствения и транспортния сектор.

По време на кризата обаче условията за пазарите на офис пространства около летищата се влошиха. Въпреки това някои от тях се представят изключително добре заради добрата им свързаност с други глобални градове и с локалната икономика, добро присъствие на наематели от региона и наличие на достатъчно качествени площи.

Офис пазарите около летищата в Дюселдорф и Франкфурт са най-добре представящите се в Европа, като се има предвид размерът им. Донякъде това се дължи и на силата на германската икономика, но значение оказва и силната местна икономика, привлякла компании от различни сектори.

В Европа като цяло в последните години силно се сви предлагането на качествени площи на тези периферни пазари, подчертават експертите. В момента в тези райони доминира предлагането на модерни офис пространства категория „Б“, повечето строени по времето на дотком балона. Те са все още сравнително нови, за да бъдат основно ремонтирани, но не са достатъчно модерни, за да отговорят на съвременните нужди на наемателите, констатират експертите и да се конкурират с други, по-ефективн ипроекти.

В допълнение, през последните години много компании взеха решение да се преместят в центровете заради спада на наемите. Това е особено видно на пазарите в Мадрид и Барселона, където наемите на първокласните офиси в центровете се понижиха с около 40 на сто спрямо предкризисните пикови равнища.

Много от компаниите, особено тези от технологичния сектор, взеха решение за преместване и заради недостига на достатъчно квалифициран персонал, посочва се в доклада. Бизнес парковете край летищата се сблъскват и с конкуренцията на крайградските офис комплекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още