IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank приключи сделката за британското подразделение на Eurohypo

Купувачи са Lone Star и Wells Fargo, с които се водят ексклузивни преговори от няколко месеца

13:15 | 16.07.13 г.
Commerzbank приключи сделката за британското подразделение на Eurohypo

Commerzbank реализира най-голямата сделка със заеми за имоти от европейска банка от началото на финансовата криза насам, съобщи Financial Times.

Сделката за 4 млрд. паунда извежда Wells Fargo - най-големият кредитор в САЩ по пазарна стойност, начело на пазара на недвижими имоти във Великобритания.

Германската банка потвърди, че се е съгласила да продаде поделението си за ипотечно кредитиране на Острова Eurohypo на Wells Fargo и компанията за частен капитал Lone Star близо три месеца, след като страните започнаха ексклузивни преговори.

Сумата от 4 млрд. паунда е номиналната стойност на заемите, повечето от които са редовно обслужвани. Американската банка ще поеме контрола над редовно обслужвани кредити за 2,7 млрд. долара, обезпечени основно с офиси и търговски обекти в Лондон. Останалата част от сумата - 1,3 млрд. паунда, е за "лоши" заеми.

Компанията спечели сделката в конкуренция с други кредитори и компании за частен капитал, включително Starwood Capital на Бари Стърнлихт.

По данни на PwC инвеститорите в "лоши" заеми и хедж фондовете са набрали над 60 млрд. евро в очакване на вълната от кредити, които ще продадат банките в Европа под натиска да се разтоварят от активите си след финансовата криза.

Като цяло обаче кредиторите не предприемат подобни стъпки толкова бързо, колкото се очакваше, особено по отношение на проблемните кредити. Това се дължи до голяма степен на ликвидността, която Европейската централна банка инжектира в банковата система.

Освен това банките предпочитат да продават по-добрите си заеми, отколкото проблемните, за които кандидат-купувачите искат големи отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още