IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред търговските центрове се влошават в краткосрочен план

Индексът на доверие, изчисляван от ICSC, рязко се е понижил през юни

14:46 | 15.07.13 г.
Перспективите пред търговските центрове се влошават в краткосрочен план

След обещаващото съживяване през май доверието на компаниите, работещи в сектора на търговските центрове в Европа, отбелязва спад през юни на фона на по-ниските нива на продажбите и намалението на потока от клиенти, сочат резултатите от редовното месечно изследване на Международния съвет на търговските центрове (ICSC), цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Единственото подобрение е при усвояването на площите, но дори и то се забавя на месечна база, отбелязват от организацията.

Индексът, който измерва доверието в сектора и който се изчислява от ICSC на базата на четири компонента (продажби, клиенти в търговските центрове, усвояване и преотдаване на площите), отчита сериозен спад от 14 процентни пункта в сравнение с нивото му от май. На годишна база понижението е с 6 процентни пункта.

Компонентът, измерващ наемите на преотдадените обекти, е на най-ниското си равнище от седем месеца и е предпоследен в подреждането на показателя от началото на изследването през 2011 г.

Влошават се и очакванията за сектора през следващите 6 месеца, като в момента повечето играчи прогнозират, че условията за  бизнес ще се влошат. Все пак в сравнение със същия период на 2012 г. очакванията са малко по-оптимистични.

Не е ясно на какво се дължи обратният завой в нагласите на пазара спрямо предходния месец. Може би причината е, че оптимизмът през май бе реакция на едно внезапно, макар и закъсняло, подобрение на климатичните условия, което предизвика рязко повишение на броя на клиентите и продажбите.

Тези нива обаче не бяха задържани и оттогава се понижиха в крак с общата тенденция от началото на 2013 г. (с изключение на периода на продажбите през януари).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още