IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ипотечни деривати в Европа сигнализира за проблеми при бизнес имотите

Пазарите на бизнес имоти в Европа като цяло остават слаби, като проблемите са особено видими при по-нискокачествените имоти с по-непривлекателна локация

13:39 | 15.07.13 г.
Пазарът на ипотечни деривати в Европа сигнализира за проблеми при бизнес имотите

Неизпълненията на задълженията по финансовите инструменти, обезпечени с ипотеки за бизнес имоти в Европа, са нараснали над два пъти, сочат данни на Standard & Poor's, цитирани от Financial Times. Експертите коментират данните като доказателство за проблемите на пазара на бизнес имоти в региона като цяло.

"Данните показват, че пазарите на бизнес имоти в Европа като цяло остават слаби, като проблемите са особено видими при по-нискокачествените имоти с по-непривлекателна локация. Освен това през тази година предстои падежът на доста заеми, така че се очаква увеличение на броя на неизпълненията", коментира Роб Лийч от S&P.

Изнесените данни са поредният удар за пазара на ипотечни деривати в Европа. Падащите цени на търговските центрове и офис сградите извън водещите градове доведоха до невъзможността на редица собственици да плащат вноските по кредитите си навреме.

По-рано тази година имаше известна надежда за скромно възстановяване заради предстоящата поредица от сделки с ценни книжа, обезпечени с ипотеки за бизнес имоти, включително договора за 400 млн. паунда на Blackstone за бизнес комплекса Chiswick Park в западен Лондон, чието строителство бе финансирано отчасти с емисия от ипотечни ценни книжа.

Освен това емисиите, обезпечени с първокласни имоти в Лондон или пък портфейли от германски имоти, които носят стабилни парични потоци, все още са привлекателни за инвеститорите.

По данни на Dealogic от началото на годината емисиите на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в Европа възлизат на 5,5 млрд. долара, или близо два пъти над обема им за миналата година, но доста под 52,7 млрд. долара, отчетени през пиковата 2007 г. преди финансовата криза.

В същото време в САЩ емисиите на ипотечни деривати нарастват всяка година от 2009 г. насам - от 3,2 млрд. долара до 51,1 млрд. долара от началото на тази година.

В свой доклад Moody's прогнозира, че близо от 60% от заемите в Европа, свързани с ценни книжа, обезпечени с ипотеки, няма да бъдат изплатени през 2013 г., както и че загубите в този пул от кредити през следващите пет години могат да достигнат 10 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още