IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-силните пазари на логистични имоти в Европа?

Румъния е единствената държава извън пределите на Западна Европа, която попада в класацията на Prologis

09:38 | 11.07.13 г.
Кои са най-силните пазари на логистични имоти в Европа?

Югоизточният холандски град Венло близо до германската граница е най-желаната логистична локация в Европа, сочат данни на консултантската компания Prologis, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Компанията е провела проучване кои са най-желаните логистични райони в Европа, като е анкетирала 160 наематели на логистични имоти.

Във Венло, който се намира и близо до Белгия, има 1,3 млн. кв. м логистични площи от клас А и клас Б. Според Prologis през последните 10 години градът се е оформил като утвърдено място за логистични дейности, особено за дистрибуция в рамките на Европа.

Местоположението на града - на границата на Холандия с Германия, го прави интересна локация. Освен това е налице и благоприятна държавна политика към логистичните дейности и добра интермодална инфраструктура с пряк достъп до най-голямото контейнерно пристанище в Европа - Ротердам. 

В момента едва 9% от логистичните площи в града не са усвоени, показват данните на компанията.

На второ и трето място в класацията на Prologis се нареждат районът Антверпен-Брюксел в Белгия и холандският пристанищен град Ротердам.

Очаква се тези три града в Бенелюкс да запазят водещите си позиции през следващите 5 години, въпреки че Ротердам вероятно ще отнеме второто място на Антверпен-Брюксел до 2018 г.

На четвърто място е регионът на Рейн-Рур в Германия, а испанската столица Мадрид е на пето място за 2013 г., но се очаква да падне до 7-а позиция след пет години.

Румъния е единствената държава извън пределите на Западна Европа, която попада в топ 10. Тя ще се издигне от 8-а позиция през 2013 г. до 5-а през 2018 г., прогнозират от Prologis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още