IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата на Острова устойчиво вървят нагоре

През юни индексът на RICS е достигнал най-високо равнище от януари 2010 г.

09:46 | 09.07.13 г. 1
Цените на жилищата на Острова устойчиво вървят нагоре

Индексът на цените на жилищата във Великобритания, изчисляват от Кралския институт на сертифицираните оценители на имоти (RICS), се е повишил през юни на фона на държавните мерки, целящи да подпомогнат пазара, предаде Bloomberg.

Благодарение на мерките в подкрепа на кредитирането търсенето на жилища на Острова в момента е на най-високото си ниво от близо 4 години.

Миналия месец индексът е достигнал 21 пункта - най-високото равнище от януари 2010 г. През май нивото му бе 5 пункта. Положителни стойности на показателя означават, че броят на анкетираните участници в изследването, на базата на което се изчислява той, съобщават за ръст, а не спад на цените.

Подиндексът, който се изчислява на базата на броя запитвания от страна на потенциални купуачи, е достигнал 38 пункта - най-високото равнище от август 2009 г.

Според RICS подобрението на пазара е ясен знак, че мерките на Bank of England и правителството за стимулиране на пазара явно дават резултат. "След дълго чакане най-накрая започваме да виждаме началото на едно възстановяване", коментира Питър Болтън Кинг от RICS. В същото време той отбелязва, че е "важно да не забравяме, че нивата на активността остават ниски спрямо историческите стандарти".

Съживяването на пазара е подкрепено от схемата "Финансиране за кредитиране" на Bank of England. Друга инициатива на правителството, наречена "Помощ за покупка", работи в помощ на купувачите на жилища.

Според RICS членовете ѝ в момента са по-оптимистично настроени за пазара на имоти, като общо 45% от тях очакват продажбите да се увеличат през идните 2 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Моля авторите да навлязат още малко по-надълбоко в пазара на имоти в ОК. В частност за Help To Buy схемата. Имам чувството, че англичаните яко надуват имотен балон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още