IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече британци се бавят с плащането на наемите

Допълнително напрежение оказва и нововъведеният данък "спалня"

13:42 | 08.07.13 г.
Все повече британци се бавят с плащането на наемите

Все повече британци се бавят с плащането на наемите си на фона на новия "данък спалня", който правителството въведе, пише Financial Times. Налогът доведе до увеличение на наемите на социалните жилища, а в комбинация със стагнацията на заплатите, много домакинства изпадат във финансови затруднения.

От 1 април наемателите на жилища с повече от необходимия им брой спални загубиха част от жилищните си помощи, тъй като властите се опитват да ги накарат да се преместят в по-малки апартаменти. Правителството твърди, че тази стъпка ще спести на бюджета около 500 млн. паунда годишно.

Изследването обаче, за което се смята, че е първото, разглеждащо последиците от промяната, разкрива, че над 10% от наемателите в един от районите в Северозападна Англия са забавили плащането на наемите си през четирите седмици след въвеждането на данъка.

Проучването на Националната жилищна федерация обхваща 130 хил. домакинства в Мърсисайд, като покрива 91% от социалните жилища под наем в района. Около 1/5 от домакинствата са посочили, че са засегнати от новите правила, но поради липсата на по-малки жилища едва 155 са успели да се преместят в рамките на четириседмичния период. Повечето от засегнатите домакинства са инвалиди.

В същото време броят на случаите със сериозна забава на наемите на Острова в частните жилища под наем са се увеличили с 3,3% през изминалото тримесечие, сочат данни на LSL. Общо 98 хил. домакинства в страната се бавят с повече от 2 месеца с наемите си.

Броят на хората, живеещи в частни жилища под наем, е нараснал сериозно през последните 10 години - от 11% от домакинствата през 2003 г. до 17% в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още