IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите молове в Китай достигнаха рекорд

Продажбите на дребно в страната се съживяват, въпреки застоя на икономиката

12:07 | 08.07.13 г.
Новите молове в Китай достигнаха рекорд

Броят на новите търговски центрове в Китай се очаква да нарасне почти двойно и да достигне рекорд през тази година, въпреки забавянето на икономиката на страната, посочва се в доклад на консултантската компания за имоти Jones Lang LaSalle, цитиран от CNBC.

Броят на новите молове във водещите 20 града в Китай през тази година ще достигне 150 в сравнение с 80 през 2012 г. Това е увеличение с близо 88%, отбелязват експертите. Освен това те прогнозират, че средният размер на моловете ще нарасне от 66 000 кв. м през 2005 г. до 88 000 кв. м.

"Очакваме през следващите три години в Шанхай да се появят до 3 млн. кв. м нови търговски площи и може би 3-4 млн. кв. м в Чънду", твърди Юджин Тан от Jones Lang LaSalle. "Освен това нововъзникващи градове като Дзинан, Хъфей, Кунмин и Чанджоу също добавят големи обеми търговски площи".

Според Тан тази тенденция вероятно ще се разрасне и ще обхване и третостепенни и четвъртостепенни градове в рамките на следващите няколко години.

Новината за рекодния брой на новите молове в Китай през тази година идва на фона на забавянето на икономиката, която през миналата година отчете най-бавното си темпо на растеж от 13 години, а някои икономисти прогнозират, че страната може и да не успее да изпълни целта си за растеж от 7,5% през тази година.

Продажбите на дребно обаче демонстрират признаци на съживяване, след като се забавиха към края на 2012 г. и в началото на тази година. През май те отчетоха ръст от 12,9% на годишна база, като се очаква темпото им да се ускори още повече през втората половина на 2013 г. и догодина.

Според Jones Lang LaSalle опасенията, че увеличението на новите молове може да доведе до пренасищане в Китай едва ли ще се рализират скоро заради сериозното темпо на урбанизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още