IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите китайци вече избягват пазара на имоти в Хонконг

В мегаполиса нараства предлагането на имоти в чужбина

09:48 | 25.06.13 г.
Богатите китайци вече избягват пазара на имоти в Хонконг

Богатите жители на континентален Китай, които според някои експерти в Хонконг са виновни за рекордното поскъпване на местните имоти, вече избягват пазара в мегаполиса, подплашени от мерките за охлаждане, и се насочват към чужбина в търсене на по-добри варианти, пише Ройтерс.

За мнозина търсенето започва в залите на луксозните хотели в Хонконг, където почти всяка седмица се провеждат изложения на имоти в чужбина. "За момента можем да видим само снимки на проекта, така че трябва да отидем до Лондон, за да видим какво има около сградата", обяснява Кристина Чън, която със съпруга си е дошла от Шанхай до Хонконг, за да види проект в "Олимпик Парк" в Хонконг.

Според нея възвръщаемостта от инвестицията в Лондон е много по-висока, отколкото от тази в Китай лии Хонконг.

През първото тримесечие на тази година китайци от континенталната част на страната са купили 18% от новите луксозни жилища в Хонконг в сравнение с 43% през третото тримесечие на миналата година – малко преди да бъдат обявени новите мерки за "охлаждане" на пазара и откогато китайците започнаха да се оттеглят от пазара, сочат данни на консултантската компания Centaline Property Agency. Това е и най-ниското ниво от четири години.

От октомври Хонконг, където цените на имотите са сред най-високите в света, наложинови мерки за затягане на пазара, включително 15% данък върху покупките на имоти от чужденци.

В тази ситуация все повече китайци се насочват към Великобритания и САЩ, където те се нареждат редом до канадците като най-бързо нарастващата група от купувачи.

В същото време сделките с имоти в чужбина с участие на жители на Хонконг са скочили с близо 50% през май на годишна база.

В момента в Хонконг се предлагат имоти в над 40 проекта в чужбина, като повечето са на цени от около 900 000 долара. Според Savills броят на тези проекти през тази година ще скочи с между 30 и 50% спрямо миналата.

На фона на сериозния спад на броя на купувачите от континентален Китай строителите в Хонконг се пренасочват към местните крайни потребители, като някои от компаниите започнаха да свалят цените, за да привлекат клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още