IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг твърдо остава най-скъпият пазар на офиси в света

Градовете в Азия доминират в класацията на най-скъпите дестинации за наем на офис площи на CBRE

16:56 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Хонконг твърдо остава най-скъпият пазар на офиси в света

Централният район на Хонконг остава най-скъпият пазар на офиси в света, показва класация на консултантската компания CBRE. В топ 10 влиза и Западен Коулун – районът е на 6-та позиция в подреждането.

Разходите за наем на един квадратен метър в централния бизнес квартал на Хонконг възлизат на над 2 530 долара годишно, сочат данните на компанията, а в друг квартал на мегаполиса - Западен Коулун – на над 1 870 долара.

Наскоро още една консултантска компания от сектора на имотите класира Хонконг като най-скъпата дестинация за наем на офис. В друга класация на CBRE мегаполисът се оказа и най-скъпият пазар на търговски имоти.

Втората позиция по традиция е за Уест Енд в Лондон, където годишните разходи за наем на кв. м офис площ достигат средните близо 2 400 долара.

Топ 10 се допълва от финансовия квартал на Пекин, централните бизнес райони на Ню Делхи, Москва, Токио, центърът на Лондон и Манхатън в Ню Йорк.

Париж е класиран на 12-та позиция в класацията на компанията, Сау Пауло и Рио де Жанейро са съответно 14-ти и 16-ти, Женева – 18-та, Дубай – 25-ти, Цюрих – 27-ми, а на последното 50-то място е Торонто.

Най-видима е доминиращата позиция на Азия в класацията на най-скъпите пазари на имоти в света, отбелязват експертите. От 50-те пазара, включени в класацията, 21 са в Азиатско-тихоокеанския регион.

Данните сочат, че в глобален мащаб разходите за наем на квадратен метър първокласен офис са се покачили със средните 1,4%. Най-силен ръст е отчетен в Азия и Северна Америка, но той е неутрализиран от спада в Европа, посочва се в доклада.

Най-рязък ръст на разходите за наем на квадратен метър офис е регистриран в Джакарта – близо 39% на годишна база, заради възстановеното вътрешно търсене, след като кредитният рейтинг на страната отново беше върнат на инвестиционни равнища.

Същевременно обаче в Сингапур е отчетен най-големият годишен спад на разходите за наем на квадратен метър офис площ – малко над 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още