IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг осуетява продажбите на жилища

Мерките, предприети от властите за ограничаване цените на имотите, възпрепятстват собствениците на жилища да ги продават

16:17 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Хонконг осуетява продажбите на жилища

Мерките, предприети от властите в Хонконг за ограничаване на цените на недвижимите имоти, възпрепятстват възможността собствениците на жилища да продадат имотите си, което още повече влошава проблема с недостига на жилища в града, според анализ на Jones Lang LaSalle, цитиран от Bloomberg.

Правителството трябва да замени допълнителния данък, наложен върху препродажбата на всички жилища до три години след покупката им, с данък върху печалбата от продажбата. Освен това трябва да бъде премахнат и наложеният през февруари държавен налог върху всички имоти, посочва Джоузеф Цан, управляващ директор на компания за недвижими имоти в Хонконг.

От началото на 2009 г. цените на жилищата в града са се увеличили над два пъти, достигайки най-високите нива в света. Това предизвика поредица от държавни ограничителни мерки на фона на засилващата се опасност от балон в сектора. По-рано този месец ръководителят на изпълнителната власт в Хононг Лун Чун-ин заяви, че ще пренебрегва натиска да премахне мерките, докато не бъде постигнато стабилно предлагане на нови жилища.

Мерките "оскъпяват продажбата на жилища", коментира Цан. "Много хора не осъзнават, че жилищното предлагане не идва само от нови апартаменти, но и от съществуващи. Всичко, което постигнаха с мерките, бе да се намалят сделките; те не помагат на хората да си купуват собствени жилища", твърди експертът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още