IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на набрания капитал от непубличните фондове за инвестиции в имоти

Общият набран капитал в сектора възлиза на 29,5 млрд. евро, което показва, че инвеститорите отново отделят капитали

13:29 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръст на набрания капитал от непубличните фондове за инвестиции в имоти

Размерът на капитала, набран от непубличните фондове за инвестиции в имоти, е нараснал "сериозно" през последната една година, според изследването Inrev Capital Raising Survey за 2012 г., цитирано от онлайн изданието Property EU.

Общият набран капитал в сектора възлиза на 29,5 млрд. евро, което е най-високото ниво от 2008 г. От него 11,5 млрд. евро са от нелиствани фондове за недвижими имоти.  Резултатите говорят за засилване на инвестисторското доверие на пазара въпреки трудните икономически условия, отбелязват от Inrev.

"Това са окуражаващи данни. Те показват, че инвеститорите вярват, че пазарът е достигнал най-ниската си точка и отново отделят капитали", коментира представителят на Inrev Каспер Хесп.

"Освен това очевидно има и апетит към нелистваните фондове за имоти, което до известна степен е в разрез с твърдянията за отлив от фондовете в полза на алтернативи като клубните сделки, джойнт венчърите и дълговете за имоти", допълва той.

Все пак алтернативните инвестиционни дружества остават популярни, като за отделни сметки са набрани 9,5 млрд. евро, а за джойнт венчъри и клубни сделки - 4 млрд. евро за 2012 г.

Инвеститорите са и все по-смели в поемането на рискове. Въпреки че 63,1% от набраният през миналата година капитал е за основни фондове, 28% са отишли за опортюнистични фондове, а 8,9% - за фондове с добавена стойност (общо 36,9%) - ръст с 23% спрямо 2011 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още