IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Саудитски принц иска да строи сграда, висока 1 миля

Алуалид бин Талал разглежда възможностите за реализация на амбициозния проект в най-големите градове в света

12:28 | 19.06.13 г. 1
Саудитски принц иска да строи сграда, висока 1 миля

Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал твърди, че разглежда най-големите градове в света, включително Шанхай, Москва, Лондон и Ню Йорк, като възможни места за изграждането на небостъргач с височина 1 миля (малко над 1,6 км), който ще се превърне в най-високата сграда в света, съобщава Ройтерс.

Принцът кани най-голямата строителна фирма в Дубай - Emaar Properties, да се присъедини към инвестиционната му компания Kingdom Holding за осъществяването на амбициозния план.

Алуалид не уточни как ще бъде финансиран проектът, ако бъде задвижен, или пък кога може да бъде завършен. Той обясни, че разходите тепърва ще се калкулират.

Амбицията му обаче отразява все по-силното доверие на много компании от Персийския залив, разширяващи се в чужбина, подпомагани от процъфтяващите икономики и нарастващите цени на активите в родните им страни.

Пред информационната агенция Алуалид заяви, че държавите, които имат интерес към това в тях да бъде изградена най-високата кула в света, ще трябва да предложат атрактивни финансови условия, данъчни облекчения и друга държавна подкрепа.

Ако бъде построен, високият 1 миля небостъргач ще надмине най-високата кула в света в момента - Бурж Халифа в Дубай, която се издига на 828 м, както и високата 1 км Kingdom Tower, която в момента Kingdom Holding строи в гр. Джеда в Саудитска Арабия.

Очаква се Kingdom Tower да струва около 1,2 млрд. долара и да бъде част от комплекс с хотели, търговски обекти и луксозни жилища. По план партерното ниво на сградата трябва да бъде завършено до края на тази година, като целият проект се очаква да приключи до 2017 г.

Kingdom Holding, която излезе на борсата през 2007 г., има пазарна стойност от около 18,5 млрд. долара, което я прави една от най-големите публични инвестиционни компании в Близкия изток. Сред активите ѝ са дялове във водещи западни компании като Citigroup, News Corp и Twitter, както и луксозни хотели по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
То това, по цял ден да те пече слънцето, не минава без последици. Идея си няма, горкият принц, за какво , точно, живее и амбициите вземат връх над здравия разум. Да не говорим, за какво ще им е на потенциалните мераклии да си хвърлят парите на вятъра, да се мандахерцат на 1 миля над Земята. Снобизъм от най-"високо" качество ги тресе, милите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още