IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин наложи ограничения за продажбата на жилища "на зелено"

Строителите ще трябва да изпълнят определени изисквания, преди да получат разрешение за предварителна продажба

16:11 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пекин наложи ограничения за продажбата на жилища "на зелено"

След като в началото на този месец местните власти в Пекин наложиха таван на цените на имотите, в столицата на Китай вече действат и мерки за затягане на пазара, които засягат и строителните проекти.

Нежилищните строителни проекти, както и жилищните с площ над 140 кв. м ще трябва да изпълняват определени изисквания, за да получат разрешително за предварителна продажба. Преди това властите в града определиха, че банките ще се занимават с предварителните продажби на имоти, като на строителните компании ще им се плаща поетапно, при завършването на определени етапи от проектите.

Мярката ще окаже допълнителен натиск върху строителните компании, тъй като те ще имат нужда от по-голямо финансиране за реализацията на проектите, преди да им бъде разрешено да продават „на зелено“. Това ще повлияе и върху запасите на пазара, както и върху очакванията на строителите, че цените ще продължат да се повишават.

Според новите правила строителните компании няма да могат да получат разрешение за продажба на жилищата в сгради до 7 етажа докато не приключат с грубия строеж. За по-високите конструкции разрешение за предварителна продажба ще се издава само ако е завършен грубият строеж на минимум половината от предвидените по проект етажи.

В Пекин действат най-строгите ограничения за пазара на имоти в Китай. Местните власти въведоха изискване за най-малко 70% първоначална вноска при покупка на второ жилище в столицата, както и по-високи данъци и пречки пред собствениците на второ жилище, но въпреки това цените на имотите там продължават да нарастват с бързи темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още