IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Град в пустиня

Урбанизацията в Китай продължава с пълна сила, включително и в негостоприемната северозападна провинция Гансу, където се строи нов град

11:49 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пясъчните бури не са рядкост в района, в който се изгражда новият град. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пясъчните бури не са рядкост в района, в който се изгражда новият град. Снимка: Ройтерс

Събарянето на цели села в района продължава, но някои от местните не се радват на урбанизационните процеси.

„Целта ни е Ланджоу Синцю да се превърне в силен индустриален център, който да използва ресурсите ефективно и да е образец на екологична среда, в която хората живеят щастливо и спокойно“, коментира пред репортери губернаторът на провинция Гансу Лоу Уейпин, като допълни, че новият град е „рядка възможност за осъществяването на подобен проект“, въпреки че в момента в Китай за година се откриват поне по 20 подобни проекта, коментира изданието.

Ланджоу Синцю е част от кампанията, насърчаваща преместването на запад и целяща да модернизира неразвитите територии със суров климат в тази част на страната.

Херкулесовите усулия за урбанизацията на Китай се увенчават с невероятни резултати. Градското население на страната се е увеличило от 170 млн. души към 1978 г. до 690 млн. души към 2011 г., като процесът е съпровождан и от вероятно най-сериозната социална революция в човешката история: през последните 300 години над 600 млн. китайци са успели да надмогнат бедността, допълва изданието.

Ако тенденцията продължи със същите темпове, до 2030 г. градското население в Китай ще достигне 1 млрд. души, а до 2025 г. в страната ще има 221 града с над 1 млн. души население. За сравнение, в момента градовете с над 1 млн. души население в Европа са само 35, според данни на McKinsey Global Institute.

Същевременно обаче от Китайската академия за социални науки предупреждават, че заради замърсяването, затрудненията с трафика и високите цени на жилищата най-големите китайски градове, с изключение само на 2, са вече невъзможни за обитаване.

Според експертите обаче при изграждането на Ланджоу Синцю няма да бъдат повторени грешките от развитието на вече пренаселените и хронично замърсени градски центрове, където лъскавите молове се строят буквално върху сметища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още