IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принудителните отнемания на имоти в САЩ с рязък ръст през май

Възбраните бяха потискани изкуствено чрез правителствени регулации и в момента се връщат там, където трябваше да бъдат, смята анализатор

12:20 | 14.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Принудителните отнемания на имоти в САЩ с рязък ръст през май

Принудителните отнемания на имоти в САЩ са скочили с 11 на сто през май след пет поредни месеца на спад, сочат данни на RealtyTrac, цитирани от Bloomberg.

Кредиторите са отнели близо 39 хил. жилища през миналия месец спрямо почти 35 хил. през април, като ръст на процедурите се наблюдава в 33 щата.

Принудителните отнемания през миналия месец обаче са под средното равнище за последните 12 месеца – 42 606 жилища, както и значително под средното за предходните две години.

Ако темповете на процедурите по възбрана се запазят, до края на годината се очаква да бъдат отнети около половин милион жилища, докато през миналата година бяха отнети 671 251 имота. Може да се очаква обаче и по-голям брой на принудително отнетите жилища през тази година, ако кредиторите ускорят процедурите и продължават да намират добър пазар на имотите.

В момента банките са по-склонни да стигнат до финала на процедурите по възбрана заради ръста на цените на имотите и засиленото търсене на фона на свитите запаси на пазара, коментира пред информационната агенция Ерик Уъркман от Mack Cos., компания, която изкупува еднофамилни жилища и ги препродава на частни лица и институционални инвеститори.

“За един дълъг период от време банките не бяха сигурни каква цена ще имат тези активи”, коментира Уъркман. “Със засилването на икономиката и ръста на цените на имотите в страната банките и продавачите се чувстват все по-уверени в стойността на техните жилища”, допълва той.

Към проблемни имоти се насочват компаниите за частен капитал, хедж фондовете, както и все повече частни лица, тъй като цените са с близо 30 на сто под регистрираните пикови равнища отпреди кризата, въпреки ръста напоследък.

Заради засиления интерес на купувачите и особено на институционалните инвеститори се наблюдава сериозен спад на запасите на пазара. Според данни на консултантската компания Zillow през миналия месец обявените за продажба жилища са намалели с 12% на годишна база.

Анализатори обаче обясняват, че ръстът на принудителните отнемания на имоти е нормален, тъй като властите в САЩ осъдиха няколко големи кредитора и ги принудиха да забавят процедурите по налагане на възбрана. “Възбраните бяха потискани изкуствено чрез правителствени регулации и в момента се връщат там, където трябваше да бъдат”, коментира Майкъл Крейн, президент на National REO Brokers Association.

“На някои пазари цените рязко нарастват заради недостига на жилища”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
За мен думата "анализатор" е *** дума, защото те вършат *** работа.САЩ остана без душа!Търсене на жилища няма, има масово нахлуване на семейства в обезлюдени къщи, и не могат да ги изгонят.А и банките не го правят, защото ако къщите стоят празни, те се рушат много по-бързо.Всичко е една голяма лъжа!Европа, ако иска да запази духа си, не трябва да допуска холивудските простотии на континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още