IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на британските жилища достигна 3-годишен рекорд

Стабилността вече не се ограничава само до Лондон и югоизточните части на страната

11:33 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на цените на британските жилища достигна 3-годишен рекорд

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания достигна най-високото си ниво за последните три години през месец май, стимулиран от най-добрите данни за продажбите от януари 2010 г. насам, показва изследване, цитирано от Market Watch.

Очакванията са цените на жилищата да продължат да се покачват през следващите 12 месеца. И докато собствениците приветстват това развитие на пазара, анализатори са на мнение, че обявените от британското правителство стимули ще провокират възможността за имотен балон.

Новата програма Help-to-Buy, която предлага държавни заеми и ипотечни гаранции за купувачите на първи дом, се очаква да разшири обхвата на бенефициентите от януари 2014 г., като негативите на един евентуален бъдещ крах биха били поети от данъкоплатците.

Кралският институт на лицензираните оценители (RICS) обяви, че балансът на цените на жилищата се е повишил до 5 пункта през месец май – най-високият резултат от 3 години насам, когато оценката бе 18 пункта.

Балансът, който се изчислява чрез изваждане на броя на оценителите, които докладват спад в цените на жилищата от тези, които отчитат възход, се оказа по-добър от прогнозата от 3 пункта, дадена от анкетираните от Dow Jones Newswires експерти през изминалата седмица.

"Най-насърчително от всичко е, че стабилността не се ограничава само до Лондон и югоизточните части на страната, както бе досега, но започва да се разширява и към останалите райони", отбеляза Питър Болтън Кинг от RICS.

Загрижеността относно повишаването на цените на жилищата, както и тяхното инфлационното въздействие върху икономиката обаче се покачва. Вече бившият гуверньор на Английската централна банка Мървин Кинг обяви при представянето на последния тримесечен доклад за инфлацията важността правителството да гарантира, че схемата с ипочните гаранции няма да продължи повече от две години.

Финансовият министър Джордж Осборн е готов да даде тласък на икономиката чрез даването на глътка въздух на строителния сектор. И докато строителите и купувачите на първи дом одобряват плановете на управляващите, икономистите и другите пазарни наблюдатели са колебливи в прогнозите си за дългосрочното въздействие на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още