IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Губернаторът на Ню Йорк ще насърчава бизнеса със свободни от данъци зони

Андрю Куомо предлага като "свободни" да се зонират районите около университетите, за да се насърчи създаването на нови работни места

12:45 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Губернаторът на Ню Йорк ще насърчава бизнеса със свободни от данъци зони

Докато Apple, Starbucks и другите големи компании обират гнева заради ниските данъци, които плащат, губернаторът на щата Ню Йорк започна да ухажва бизнеса с обещание за нулеви данъци за период от 10 години, пише FT.

Андрю Куомо предлага да се създадат свободни зони около държавните университети с цел създаване на нови работни места. Нови и съществуващи предприятия, които се преместят в близост до кампусите, се предвижда да не плащат корпоративни и имотни данъци, както и данъци върху продажбите, а собствениците и служителите им ще бъдат освободени и от данъците върху труда.

“Като казвам свободни зони, имам предвид наистина свободни, без данъци”, коментира Куомо по време на обиколка из щата, на която представи плана си.

Планът на губернатора включва специалното зониране на над 11 млн. кв. м пространство около кампусите на държавния университет в Ню Йорк, както и няколко частни колежа, всички извън Манхатън. Пет от зоните са ситуирани в Лонг Айлънд, а други четири – във външните за Ню Йорк сити квартали.

Това е поредният опит на Куомо да насърчи икономиката на щата и особено технологичните компании, както и да промени репутацията на щата, който е известен с високите си данъци.

Критиците му обаче твърдят, че предложението му крие сериозни рискове от облагодетелстване на някои компании за сметка на други, което ще е опасно повече за най-северните райони на щата.

Градовете от северните и западни райони на щата някога са били водещи производствени и транспортни сектори, но през последните години страдат от загуба на работни места и постоянна изходяща миграция на работна ръка, която се насочва най-често към едноименния мегаполис. Бъфало например е изгубил над 50% от населението си спрямо 1950 г., когато беше водещ американски индустриален център, най-голямото вътрешно пристанище и 15-ти по големина град в САЩ.

През последното десетилетие годишният ръст на новите работни места в северните части на щата се е забавил до средните 5%, докато в едноименния мегаполис са регистрирани средните 16%. Средното за щата ниво е 11%, а националното – 9%, сочат още правителствените данни.

Андрю Куомо настоява, че планът му ще пресече негативната тенденция на “изтичане на мозъци”. Не липсват и застъпници на губернатора, които защитават същата теза.

Ню Йорк работи в посока развиване на високотехнологична индустрия, центрирана около университетите, включително беше създаден фонд за рисков капитал от 50 млн. долара, който да инвестира в нови компании. В тази връзка Куомо настоява, че една програма за създаването на свободни от данъци зони ще подпомогне точно новосъздадените компании.

Същевременно обаче щатът Ню Йорк се сблъсква с конкуренцията на Тексас и Флорида. Представители на бизнеса дават като пример Остин, щата Тексас, където местните власти успешно привличат технологични компании с атрактивни данъчни ставки и добро качество на живот.

Законодателите предстои да разгледат предложението, но скептицизмът нараства заради опасенията, че и други бизнеси ще поискат привилегировано третиране. Експерти освен това предупреждават, че планът на Андрю Куомо е близък до идеята на федералното правителство да предлага стимули за бизнеса, който се премести в по-бедни райони. Тази програма се асоциира с нелоялна борба за установяването на редица компании в подобни привилегировани райони с едничката цел по-ниски данъци, но без да създадат кой знае колко нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още