IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителствените стимули за пазара на имоти на Острова работят

Въпреки критиките към правителствената програма за покупка на собствено жилище, строители отчитат, че за 2 месеца са били продадени 4 хил. нови жилища

11:19 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Правителствените стимули за пазара на имоти на Острова работят

Ефектът от правителствената схема, която помага за покупката на собствено жилище във Великобритания, е надминал очакванията. Само за два месеца след като тя започна да действа са продадени 4 хил. нови жилища, пише FT.

Данните са на Федерацията на жилищните строители и представляват първото конкретно доказателство, че схемата дава резултат и продажбите на нови жилища се увеличават.

Схемата беше представена от финансовия министър Джордж Озборн, а основната й цел е да стимулира строителната индустрия и икономиката. Критиците на програмата, включително и Международният валутен фонд (МВФ), предупреждават обаче, че тя по-скоро ще подкрепи ръста на цените, отколкото да окуражи строителите да изграждат нови жилища.

Строителните компании обаче отхвърлиха тези опасения. Според Марк Клеър, главен изпълнителен директор на Barratt – една от най-големите строителни компании на Острова, строителството на нови жилища се е увеличило с 20%.

“Продукцията ни ще се увеличи, за да удовлетвори нарастващото търсене. Ние инвестираме в земя и планиране”, коментира той.

Строителните фирми в страната продължават да се регистрират съобразно изискванията на схемата, за да може техните проекти да бъдат включени в нея, отчитат от федерацията.

Точно тази програма се оказва и най-успешната в сравнение с предишните, с които властите се опитаха да стимулират пазара, тъй като купувачите са успели да решат проблемите си с първоначалния депозит.

Други компании съобщават, че вече са стартирали нови, по-големи проекти, които също планират да регистрират за продажба през правителствената програма.

От началото на следващата година трябва да се задейства втората част на стимулиращата програма. Предвижда се всички купувачи, не само на нови жилища, да получат възможност да заемат повече средства, а първоначалната им вноска да бъде само 5% от стойността на имота. Властите ще гарантират до 15% от размера на отпуснатите кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още