IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите пазари на офиси в Европа - с повече "подсладители" за наемателите

През последните пет години собствениците на офиси на някои от първокласните пазари на континента удължиха значително гратисните периоди

09:35 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Водещите пазари на офиси в Европа - с повече "подсладители" за наемателите

Пазарите на офиси в Европа, които са считани за по-силни и по-стабилни, предлагат най-големите отстъпки за наемателите, сочат резултатите от ново проучване на Savills, цитирано от propertywire.com.

В Лондонското Сити и La Defense в Париж например отстъпките могат да достигнат до 20% от месечните разходи за наем, отбелязва изданието.

„През последните пет години собствениците на офиси на някои от първокласните пазари в Европа удължиха значително гратисните периоди. На пазарите в Лондон и Париж наемателите могат да намерят най-големите „подсладители“, коментира Джулия Маурер, анализатор в консултантската компания.

Според изчисленията гратисният период за наемателите вече достига средните 12% от целия период на договора. Най-дълъг е гратисният период, предлагат от собствениците на офиси в Милано – средно 25 на сто, следван от Париж – 21%, и Лондон и Дъблин – по 20%.

На по-слабите офис пазари обаче подобна тенденция не се забелязва. В Атина например, където цените на първокласните наеми се сринаха с 30 на сто спрямо предкризисните равнища, има минимални отстъпки.

От компанията подчертават, че се наблюдава ръст на темповете на усвояване на офис площи на пазарите в Европа, което постепенно ще доведе до намаляване на бонусите за наемателите, но и ще се отрази благотворно на наемните нива.

Перспективите са най-добри пред пазарите в Лондон, Виена, Брюксел и Варшава, където е регистриран годишен ръст на усвоените площи от 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още