IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите на активи в Европа могат да осигурят ликвидност на вторичния пазар на имоти

Основният проблем на вторичния пазар е липсата на прозрачност, според експерт

13:45 | 29.05.13 г.
Мениджърите на активи в Европа могат да осигурят ликвидност на вторичния пазар на имоти

Пенсионните фондове и компаниите за управление на активи трябва да осигурят ликвидността, която в момента липсва на вторичния пазар на имоти. Това каза Филип Ракотовоа от инвестиционната банка Credit Agricole, цитиран от онлайн изданието Investment & Pension Europe.

По думите на експерта в момент на пресъхваща ликвидност на вторичния пазар ролите на играчите се размествтат. Тъй като сегашната ситуация не позволява поддържането на традиционния модел, единственият начин да се постигне реализация на фиксирани доходи, поне що се отнася до кредитирането, е инвеститорите да запълнят тази празнина.

"Става много ясно, че инвеститорите могат или биха могли да са сериозен източник на ликвидност на пазара - не в името на осигуряването на ликвидност, а просто за да управляват портфейлите си", посочва Ракотовоа. Според него вече има някои инвеститори, които са естествени доставчици на ликвидност, като хедж фондовете например.

Тази ситуация няма да навреди на банките, тъй като, ако се съди по балансите им по време на кризата, системата, доминираща до момента, показва, че сегашният модел не е устойчив за тях.

Според Ракотовоа основният проблем на вторичния пазар е липсата на прозрачност. "Ако отделяш капитал за клас активи, който може да има несиметрични движения, не искаш да предоставиш прозрачност за цените - в противен случай излагаш капитала си на риск", обяснява той. Ако не осигуриш прозрачност обаче, инвеститорите не са склонни да излизат на пазара редовно.

Ракотовоа е на мнение, че секторът на управление на активи в Европа е много важен от гледна точка на размера си, но е на различно равнище що се отнася до зрялостта си в сравнение със САЩ, където мениджърите на активи безпроблемно осигуряват цени за всичко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още