IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните проблеми в Хонконг се задълбочават

Над 170 хил. души живеят в миниатюрни разделени жилища без основни удобства

13:28 | 29.05.13 г.
Жилищните проблеми в Хонконг се задълбочават

Над 170 хил. души в Хонконг живеят в тесни, разделени жилища, показват резултатите от възложено от местните власти изследване, цитирано от AФП.

Десетки хиляди семейства с ниски доходи и имигранти са принудени да обитават малки, допълнително раздробени апартаменти, тъй като не могат да си позволят космическите наеми в пренаселения град със 7 млн. жители.

Изследването разкрива, че проблемът е още по-голям, отколкото се предполагаше, тъй като около 30 600 от тези апартаменти не разполагат с удобства от първа необходимост, като кухни, отделни тоалетни и вода.

Миналия октомври държавната статистика публикува данни за 64 900 души, живеещи в разделени апартаменти, стаи с едно легло и мансарди, които обикновено са с площ около 4 кв. м. Миниатюрните жилища струват по-малко от 26 долара месечно, но лошото качество на строителството и ниските стандарти често създават структурни опасности, проблеми с хигиената и опасност от пожар.

Цените на имотите в азиатския финансов център са сред най-високите в света поради ограниченото предлагане и спекулациите от страна на инвеститори от континентален Китай.

В опит да се справи с проблема правителството повиши разходите за покупка и препродажба на имоти за купувачи, които не живеят в града. Освен това ръководителят на изпълнителната власт Лун Чун-ин обеща да засили темповете на строителство на нови жилища за местното население.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още