IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници обвиниха големи европейски банки в заграбване на територии в Уганда

Банки и пенсионни фондове са подпомагали селскостопанска компания, заради чийто проект в страната са обезлесени 3 600 ха, а местните общности са се изселили

10:54 | 28.05.13 г.
Природозащитници обвиниха големи европейски банки в заграбване на територии в Уганда

Няколко добре познати европейски банки и пенсионни фондове са финансирали проект за производство на палмово масло в Уганда, предизвикал заграбване на територии и обезлесяване, посочва се в доклад, цитиран от онлайн изданието EurActiv.

HSBC, BNP Paribas, Deutsche Bank, Rabobank и други финансови институции са предложили финансови помощи за над 1 млрд. евро на Wilmar International - базирана в Сингапур селскостопанска компания, пише в изследването, възложено от организацията "Приятели на Земята". Правителството на Уганда също е осигурило финансиране.

Авторите на документа твърдят, че проектът на Wilmar на остров Калангала в Уганда е довел до изселване на местните общности, увеличил е проблемите с изхранването, направил е местните водни ресурси неизползваеми и е обезлесил площ от 3 600 хектара.

От организацията призовават инвеститорите да накарат Wilmar да промени практиките си, като в противен случай вложат парите си на друго място.

През 1998 г. на Кампала бе създадена компанията-майка на проекта - The Vegetable Oil Development Project (VODP), съвместно със Световната банка и Международния фонд за селскостопанско развитие. Шест години по-късно обаче Световната банка се оттегли заради опасения, че проектът не отговаря на вътрешните политики за опазване на горите.

Според "Приятели на земята" стойността на Wilmar е около 34,5 млрд. евро, като тя е получила заеми и инвестиции за последните три години в размер на 921 млн. евро от HSBC, 241 млн. евро от BNP Paribas, 24 млн. евро от Deutsche Bank и 222 млн. евро от Rabobank, както и инвестиции от холандските пенсионни фондове ABP и Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още