IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай строи градче за 5 млрд. долара в Беларус

В комплекса ще се разполагат китайски компании-износителки, които ще получат достъп до пазарите от ЕС, Русия и Казахстан

09:35 | 27.05.13 г. 2
Китай строи градче за 5 млрд. долара в Беларус

Китай строи цяло градче в горите близо до столицата на Беларус - Минск, за да създаде производствен трамплин между Европа и Русия, пише Bloomberg.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е определил за проекта на стойност 5 млрд. долара район с площ 40% по-голяма от тази на Манхатън около международното летище в Минск. Комплексът ще разполага с жилища, достатъчни за настаняването на 155 000 души.

Лукашенко, който е начело на бившата съветска държава с население от 9,5 млн. души от 20 години, се обръща към Китай с надежда да съживи икономиката на страната. От 2009 г. насам Минск изтегли спасителни заеми за 6,5 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ) и Русия.

Китайските износители, които ще се разполагат в комплекса, ще имат по-лесен достъп до Полша и Русия, както и до Казахстан. Те освен това ще имат достъп до образована и квалифицирана работна ръка, която ще им струва доста по-малко, отколкото ако се бяха разположили в Полша, например.

"Модерният град на континента Евразия", както е наречен проектът в рекламните документи, ще бъде построен около магистралата, свързваща Москва и Берлин през Беларус и Полша. Летището и центърът на града ще са свързани с високоскоростна железопътна линия, захранвана от атомна електроцентрала за 10 млрд. долара - първата в Беларус, която ще бъде финансирана и изградена от Русия до 2018 г.

Очаква се първият етап от проекта да бъде завършен до 2018 г., а вторият - около 10 години по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Абе факт е, че светът не е само Западна Европа и САЩ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Няма да се изненадам ако реакторите за АЕЦ Белене отидат за централата в Беларус. Дано само не е за наша сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още