IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на продажбите на имоти в САЩ рязко се е ускорил

Засиленото търсене и ограниченото предлагане са довели до ожесточена конкуренция на пазара, от която строителните компании искат да се възползват

10:23 | 23.05.13 г.
Темпът на продажбите на имоти в САЩ рязко се е ускорил

Силното търсене и все още ограниченото предлагане на жилища в САЩ е ускорило продажбите почти три пъти спрямо нормалните равнища, пише CNBC.

Средният брой на дните, през които дадена обява е престоявала на пазара през април, е била 46 в сравнение с 62 през март и нормалните 90-120 дни, сочат данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти (NAR) в САЩ.

Въпреки това експертите не се опасяват от балон, тъй като активността е предизвикана от ниските лихви и ограничените запаси, а не от наличието на лесни пари. Стандартите за кредитиране все още са много затегнати, отбелязва агентът на недвижими имоти от Мериленд Джейн Феъруедър.

Темпото на продажби е на нивата от периода на жилищния бум през 2005-2006 г., но обстоятелствата са много различни. Тогава достъпът до финансиране бе лесен, а сега е налице силна конкуренция за ограничено предлагане. Според Лорънс Юн от NAR е необходимо строителните компании да се активизират, за да задоволят търсенето на пазара.

На практика обаче новото строителство се бави, тъй като компаниите се опитват да се възползват от покачването на цените, което е с двуцифрени темпове в процентно изражение.

Въпреки че жилищата със сигурност се продават по-бързо, подобен двуцифрен ръст на цените не е здравословен, особено като се има предвид, че доходите далеч не нарастват с подобни темпове. В даден момент купувачите няма да могат да си позволят онова, което искат, и ще спрат да търсят в очакване на понижение на цените.

Купувачите на първи дом вече изпадат от пазара, като на тях през април се падат едва 29% от реализираните сделки - най-ниското ниво от две години. Отчасти за това има роля и повишаването на лихвите по ипотеките, които в момента са на най-високото си равнище от два месеца, но освен това на пазара има и по-малко евтини жилища.

Броят на имотите в процес на възбрана в момента е с близо 25% по-малък спрямо същия период на миналата година, сочи нов доклад на Lender Processing Services. Само 18% от продажбите на жилища през април са представлявали сделки с проблемни имоти - най-ниското ниво от 2008 г. насам, откогато NAR събира подобни данни. Само преди година и половина този дял бе 35%.

Продажбите на жилища на цена над 100 000 долара са намалели с 10% през април на годишна база, докато при всички останали ценови диапазони има увеличение на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 23.05.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още