IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на стари жилища в САЩ отново на 3-годишен връх

Запазите от имоти на пазара рязко са нараснали през април, но са значително под нивата, отчетени по същото време миналата година

21:36 | 22.05.13 г.
Продажбите на стари жилища в САЩ отново на 3-годишен връх

Продажбите на стари жилища в САЩ са достигнали най-високо ниво от над 3 години през април, предаде Bloomberg, като се позова на данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Сделките са се увеличили с 0,6% до 4,97 млн. на годишна база, което е най-големият им брой от ноември 2009 г. Това почти съвпадна с очакванията на анализаторите, които очакваха сделките да достигна 4,99 млн. през април.

Средната цена на жилищата в Щатите се е повишила с 11% до 192 800 през миналия месец спрямо 173 700 година по-рано, сочат още данните. От организацията обаче предупреждават, че този темп на растеж не е здравословен за пазара, тъй като доходите нарастват значително по-бавно.

Асоциацията отчита и близо 12 на сто ръст на запасите на пазара през април, но въпреки това те са с 14% по-ниски спрямо миналата година, което подкрепя ръста на цените.

Жилищният пазар в САЩ набира скорост заради рекордно ниските лихви по ипотеките, подобряването на пазара на труда, както и стимулите на Федералния резерв. Позитивните тенденции в сектора се усещат и от бизнеса – все повече агенции за имоти, строителни компании и кредитори отчитат значително по-добри финансови резултати.

Процесът се очаква да продължи, след като днес президентът на Фед Бен Бернанке потвърди, че американската централна банка ще продължи да налива пари в икономиката, докато не види съществено подобрение от стимулите, но посочи, че има готовност да регулира програмите за изкупуване на облигации според ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още