IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бразилският пазар на имоти ще посрещне Trump Towers Rio?

Напоследък е наблюдава „захлаждане“ на пазара на офиси в страната, който премина през няколко години на силен растеж

15:52 | 22.05.13 г.
Как бразилският пазар на имоти ще посрещне Trump Towers Rio?

На фона на многобройните строителни проекти в Рио де Жанейро, който трескаво се подготвя за домакинството на Летните олимпийски игри през 2016 г., една строителна компания се надява скоро да направи първата копка на първия проект, носещ марката на Доналд Тръмп в Бразилия - офис комплекс за 2,5 млрд. долара, пише Wall Street Journal.

При забавящата се икономика на страната обаче офис пазарът може и да не реагира особено благоприятно на новината.

Група от компании, водена от MRP International - създадена в България през 2003 г. от двама новозеландски предприемачи - Майлс Самърфийлд и Ричард Макдоналд, е лицензирала името на Тръмп за комплекса, наречен "Trump Towers Rio". Проектът е дебютен за MRP в Бразилия.

Амбициите на строителите са това да бъде най-големият офис комплекс в Рио с площи от около 446 000 кв. м.

Целта е първите две от общо пет планирани сгради да бъдат завършени до 2016 г., когато "целият свят ще гледа Рио", коментира пред изданието Стефан Иванов, главният изпълнителен директор на компанията за Бразилия.

Напоследък обаче се наблюдава „захлаждане“ на пазара на офиси в страната, който премина през няколко години на силен растеж. През първото тримесечие обемът на заетите офис площи отчете най-рязкото си свиване от близо 10 години, сочат данни на CBRE Group Inc.

Когато плановете за проекта на Тръмп бяха обявени в края на миналата година, строителната компания заяви, че дейностите ще започнат в края на 2013 г. Сега "би било по-сигурно да кажем първото тримесечие на следващата година", защото все още се чакат разрешителни, посочва Иванов.

Той обаче не е разтревожен от тенденциите на пазара напоследък. Според него дори и делът на неусвоените площи да се увеличи, градът все още изпитва недостиг на този вид висококачествени офиси, които водещите фирми търсят най-много.

Според него ще помогне и връзката на Тръмп с проекта. В Бразилия магнатът се представлява от сина си Доналд Тръмп-младши. Той осъществява срещи с държавни служители и потенциални наематели, като твърди, че името на баща му има "голяма тежест" в Латинска Америка.

Петте 38-етажни кули ще бъдат построени в Порто Маравия – район в близост до доковете, който градът напоследък трескаво съживява. Там ще бъдат направени подобрения за 10 млрд. долара, включително нова влакова линия.

Припомнете си как ще изглежда Trump Towers Rio

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още