IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Fiat Industrial напуска Италия

Компанията ще се премести във Великобритания заради сливането със CNH

13:32 | 22.05.13 г.
И Fiat Industrial напуска Италия

Италианският производител на камиони и трактори Fiat Industrial планира да намали данъчните си задължения, като премести централата си във Великобритания след планирано сливане с поделението CNH, предаде Ройтерс.

Плановете предизвикаха остри реакции от страна на политици и синдикати в Италия.

Критиките се вписаха в един разрастващ се дебат за избягването на корпоративен данък, който се превърна в гореща политическа тема в някои западни държави през последните месеци.

Редица американски компании с международно присъствие, като Apple, Google, Amazon.com и Starbucks, станаха обект на ожесточени атаки за начина, по който минимизират данъчни задължения в размер на милиарди долари, дължими върху печалбите от чужбина.

Според документи, цитирани от информационната агенция, след сливането Fiat Industrial иска да бъде третирана като британска компания. Очаква се процесът да бъде приключен до третото тримесечие на тази година.

Миналата година Fiat Industrial е платил данъци за 536 млн. евро при ефективна ставка от 36% плюс регионални данъци за 28 млн. евро върху чиста печалба от 921 млн. евро.

През последните години Великобритания рязко намали ставката на корпоративния данък - от 30% през 2007 г. до предложените 20% през 2015 г. Страната облекчи някои данъчни закони, за да насърчи чуждестранните компании да преместят централите си на нейна територия, където те дължат данъци единство върху печалби, генерирани на местна почва, но не и за тези от чужбина.

В същото време правителството в Лондон критикува международните компании, че правят продажби на Острова за милиарди паунди годишно, но плащат малко данъци, тъй като са базирани на други места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още