IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офертните цени на имотите на Острова достигнаха рекордни равнища

Ръстът на цените се дължи на ограниченото предлагане, а не на устойчиво възстановяване на пазара

16:04 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Офертните цени на имотите на Острова достигнаха рекордни равнища

Продавачите на имоти във Великобритания са повишили офертните цени за пети пореден месец през май, сочат данни на Rightmove, цитирани от Bloomberg.

През месеца офертните цени са нараснали с 2,1% до средните 249 841 паунда, което е рекордно ниво за страната. Годишният ръст е 2,5 на сто, а общото повишение на цените за първите 5 месеца на годината достига 9,1%.

Офертните цени в Лондон регистрират ръст от 3,3% през май спрямо април и 8,6% на годишна база до средните 509 870 паунда – също рекорд. Най-силно повишение е отчетено в Камдън – 7,2%, и в Брент – 5,9%, докато в Кенсингтън и Челси е регистриран месечен ръст от само 0,6 на сто, но пък среднит ецени в тези райони достигат невероятните 2,37 млн. паунда.

От данните може да се предполага, че правителствената програма за стимулиране на кредитирането и за държавните гаранции по ипотеки са се отразили позитивно на доверието в пазара на имоти.

Експерти обаче предупреждават, че въпреки отчетените рекордни равнища на офертните цени, възстановяването на пазара на имоти все още е под въпрос, поне що се отнася до масовия пазар, а ръстът на цените продължава да се движи от ограниченото предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още