IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прецедент в строителния сектор в Дубай - стачка в най-голямата строителна фирма

Работницит енастояват за по-добро заплащане

09:50 | 20.05.13 г. 1
Прецедент в строителния сектор в Дубай - стачка в най-голямата строителна фирма

Хиляди работници в най-голямата строителна компания в Дубай – Arabtec, се включиха в стачка в неделя с настояване за по-високи заплати, предаде Ройтерс. Подобни действия са рядкост за емирството, където профсъюзите са забранени.

Повечето работници в Дубай са имигранти от южноазиатски страни като Индия, Пакистан, Бангладеш и Непал. Те често работят за заплати, които са ниски по западните стандарти и живеят в общежития в покрайнините на града.

От министерството на труда заявиха, че Arabtec плаща на работниците според договорите, подписани с тях, както и че местата, където те живеят, отговарят на трудовите регулации. Те получават безплатна храна и транспорт, жилища и здравни осигуровки - услуги, чиято стойност се равнява най-малко на заплатите им.

Служителите обаче настояват, че няма да спрат стачката, докато надниците им не бъдат увеличени. Някои от тях твърдят, че не им се плаща за извънредния труд, както и че получават по 160-190 долара месечно.

Arabtec е най-голямата публична строитена компания в Обединените арабски емирства и е част от консорциум, който през януари спечели договор за 653 млн. долара за строителството на Лувъра във Франция и остров Саадият в Абу Даби. Компанията участва и в изграждането на Палмовия остров и най-високата кула в света - "Бурж Халифа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още