IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко изгодни са акциите на мениджърите на алтернативни активи?

Ако компаниите поддържат силни резултати, да продават активи на печалба и да изплащат по-големи дивиденти, инвеститори няма да им липсват

11:50 | 17.05.13 г.
Колко изгодни са акциите на мениджърите на алтернативни активи?

Мениджърите на алтернативни активи като Blackstone Group и KKR от десетилетия дебнат на фондовия пазар за подценени компании. Сега обаче те се опитват да убедят инвеститорите, че акциите на собствените им компании са изгодна сделка, пише Ройтерс.

Като група върху оценките им тежат най-малко три фактора. Тъй като те излязоха на борсата сравнително скоро, историята им като публични фирми е кратка. Начинът, по който публикуват резултатите си, е сложен и прави сравненията трудни. Нещо повече - основателите и партньорите им продължават да държат сериозни дялове, което може да бъде неблаготворно за акциите в случай, че инвеститорите почувстват заплаха от сериозна продажба на дялове.

Въпреки това според анализатори книжата на тези компании, сред които попадат и Carlyle Group LP и Apollo Global Management LLC, едва ли ще останат евтини дълго. Ако те успеят да поддържат силни резултати, да продават активи на печалба и да изплащат по-големи дивиденти, инвеститори със сигурност няма да липсват.

Blackstone дебютира на борсата през 2007 г. В момента тя се търгува на нива близо девет пъти над 12-месечната ѝ прогнозна печалба. Това е доста под групата на мениджърите на традиционни активи, които се търгуват при близо 15 пъти печалбите си, според данни на Thomson Reuters.

Разликата е особено ярка, тъй като Blackstone има доходност от дивиденти от 4,5%. За сравнение, при другата група средното ниво е 2%.

Мениджърите на алтернативни активи работят основно с частен капитал, имоти, корпоративен кредит и хедж фондове, като някои от тях държат парите на клиентите си "заключени" в продължение на 10 и повече години.

Мениджърите на традиционни активи като Blackrock от друга страна инвестират основно в акции и облигации и клиентите им като цяло могат да изтеглят парите си доста по-лесно.

При рекордно ниските лихви в момента и двата вида компании се радват на засилен интерес от страна на инвеститорите, търсещи по-висока доходност.

Мениджърите на алтернативни активи се радват и на увеличение на броя на големите институционални инвеститори, като пенсионните фондове и застрахователните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още