IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как правилата за енергийната ефективност в ЕС влияят върху инвеститорите

Енергийните сертификати все по-често се използват във Франция, Германия и Великобритания за натиск върху цените на имотите

11:10 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Как правилата за енергийната ефективност в ЕС влияят върху инвеститорите

Европейските правила за енергийна ефективност на сградите започват да дават отражение върху инвестиционните решения на пенсионните фондове и другите финансови институции, коментира Татяна Бостийлс, директор "Отговорни инвестиции в имоти" в Hermes Funds Managers, цитирана от EurActive.com.

Въпреки че нивото на реновациите в Европа остава ниско – само 1% от общия сграден фонд, темата за енергийната ефективност навлиза все по-широко на жилищния пазар. „Натискът от регулациите върху пазара на имоти засяга финансовия модел, който прилагаме“, посочва Бостийлс.

„Инвеститорите усещат, че изискванията и стандартите за реконструкции на сградите ще подобрят стойността на инвестициите им в дългосрочен план“, допълва тя.

Татяна Бостийлс е автор на проучване по въпросите за енергийната ефективност, подкрепено от Групата на институционалните инвеститори за климатичните промени, която представлява инвеститори и мениджъри на активи, оценени на 7,5 трлн. евро.

В доклада се посочва, че енергийните сертификати все по-често се използват във Франция, Германия и Великобритания за натиск върху цените на имотите. Точна статистика липсва, но инвеститорите все повече изискват сертификати за енергийните характеристики на сградите и оценки за устойчивост. В стандартните договори за наем пък се въвеждат „зелени“ клаузи, както и минимални стандарти за устойчивост.

Особено активни в тази посока са инвеститорите в Германия. С времето властите в страната са засилили въвеждането на „зелени“ регулации и инициативи. „Мултипликацията обаче е трудна, тъй като в много други държави-членки на Европейския съюз тази култура няма да проработи“, коментира Татяна Бостийлс.

Липсата на хармонизация при сградните стандарти и сертификатите за енергийна ефективност в държавите от ЕС продължава да влошава перспективите пред инвестициите в енергийно ефективни сгради. Бостийлс препоръчва Евросъюзът да направи повече за хармонизацията на законодателството и дефинициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още