IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва - раят за инвеститорите в имоти

Руската столица предоставя обри възможности за инвестиции и имотите биха били разумен залог в дългосрочен план

18:10 | 15.05.13 г.
Москва - раят за инвеститорите в имоти

Москва е един от най-скъпите градове в света, като през последните няколко години неизменно е в топ 3 по този показател, пише Forbes.

Истината е, пазарът на имоти в руската столица, освен че се отличава със зашеметяващи цени, далеч не е най-ликвидният или най-либералният в света. Цените на апартаментите могат да се сравняват с тези в Лондон и Ню Йорк. В тази ситуация някои западняци започват да осъзнават, че Москва предоставя добри възможности за инвестиции и имотите биха били разумен залог в дългосрочен план.

Едва ли са нужни академични познания, за да се стигне до извода, че ситуацията на изключително високо търсене и ограничено ново предлагане в Москва е добра предпоставка за високи печалби. Апартаментите в Москва - поне тези, които са ремонтирани и осъвременени, са почти толкова скъпи, колкото апартаментите в Ню Йорк и Лондон. Наемите на бизнес имотите също са високи: според Jones Lang LaSalle през последното тримесечие на 2012 г. средният годишен наем на кв. м офис площ в Москва е бил около 1130 долара, а делът на неусвоените площи е бил 13,5%.

При подобна ситуация би било разумно местните власти да разхлабят строителните ограничения и да направят всичко възможно да стимулират строителството на нови апартаменти и офиси, за да се опитат да отговорят на засиленото търсене.

Шокиращо, кметството в Москва неотдавна обяви, че ще похарчи около 2 млрд. долара за преустройството на рушащия се Сталински изложбен комплекс "Изложение на постиженията на националната икономика" и ще построи нови търговски обекти с площ от близо 500 000 кв. м. Подмяна на един рухнал парк със съвременни офис сгради и международен бизнес център: едва ли има по-добър начин да се дискредитира наследството на вожда в сферата на държавното планиране. Изглежда има напредък.

Някои обаче са на мнение, че решението на властите да преустроят комплекса в един от най-скъпите градове в света може да се сравни със сталинизма и е доказателство за назадничавостта на Русия и дълбоко вкоренената примитивност на управниците й.

Подобни проекти обаче се случват не само в Русия. Факт е, че американското правителство участва в два от най-големите и най-сложни строителни проекти в страната.

Действията на руските власти трябва да се интерпретират на базата единствено на техните достойнства, а не на базата на селективен прочит на историята от изминалите 300 години или пък на банални стереотипи за тяхната "назадничавост". Ако правителството в Москва строеше огромен офис парк насред Сибир, или пък използваше робски труд, за да строи безполезни канали, би могло да се каже, че действията му са глупави.

Преустройството на обект в центъра на Москва обаче е точно обратното на глупаво: то е напълно удачно и оправдано дори и при най-консервативните икономически сметки. И ако има нещо, което ще позволи на повече руснаци да живеят и работят в един от най-проспериращите региони на страната, то трябва да бъде приветствано, а не критикувано, отбелязва Forbes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още