IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на моловете Galleria продължава да страда от обезценките на активи

Загубите на GTC от преоценки на инвестиционни имоти и обезценки през първото тримесечие се изчисляват на 25 млн. евро

16:41 | 14.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Собственикът на моловете Galleria продължава да страда от обезценките на активи

Преоценките на инвестиционните имоти и обезценките на жилищните имоти продължават да влияят негативно на финансовите резултати на собственика на моловете Galleria в Бургас и Стара Загора – Globe Trade Center (GTC).

През първото тримесечие на годината компанията е реализирала нетна загуба в размер на 26 млн. евро, която се дължи основно на отчетената загуба от преоценки на инвестиционни имоти и обезценки в размер на 25 млн. евро. Тя на свой ред е формирана най-вече заради промяната на предназначението на земята за проекта Galleria Bucharest заради законодателни промени, както и на продължаващите обезценки на жилищни имоти.

Все пак компанията е успяла да реализира печалба преди данъци и преоценки в размер на 5 млн. евро, докато по същото време на миналата година отчете загуба от 1 млн. евро, което обяснява с по-ефективното управление на активите.

GTC отчита лек спад на приходите от наеми и услуги до 30 млн. евро през първите три месеца на годината от 32 млн. евро по същото време на миналата година, което отразява продажбата на Platinium Business Park във Варшава. Към края на март завършените активи на компанията са били отдадени на 91%, така че очакванията са приходите от наеми да нараснат.

Приходите от продажба на жилищни имоти обаче са продължили да се свиват и през първото тримесечие на годината, като са достигнали само 3 млн. евро от 5 млн. евро за първите три месеца на миналата година. Това е довело и до силен спад на съпътстващите разходи около сделките за продажби. Съкращаването на разходите пък е спестило на компанията 1 млн. евро административни харчове.

Финансовите разходи на GTC за първото тримесечие са се понижили до 13 млн. евро главно заради свитите лихвени разходи като следствие от мерките за понижаване на задлъжнялостта.

Към 31 март стойността на портфейла на компанията е била 1,753 млрд. евро, като в него се включват и активите, предвидени за продажба, на стойност 8 млн. евро.

Компанията е продължила да реализира плана си за продажба на губещи активи, главно в Румъния, като средствата се използват за свиването на дълга, повишаването на качеството на търговските й имоти в България, Хърватия и Румъния, както и нови инвестиции. Планирано е да започне строителството на три нови търговски центъра – два във Варшава, Полша, и един в Белград, Сърбия, както и на офис сграда в Букурещ, Румъния.

Компанията освен това е успяла да преподпише договори за наем със Samsung Electronics Poland, IBM, Medicover и още няколко ключови наематели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Така е като не си избраха правилните консултанти, да им остойностят правилно строежите и платиха безумни суми за терените! Няма трендове във имотите! Цената е една , но има много измамници по веригата! Така е във всички сделки. Жалко е че много хора направо се самозабравиха и даваха луди пари за глупости.Е дано кризата ги отрезви, както и глобалното обезценяване на парите :) Успех на всички. Не купувайте злато! Купувайте си консерви. Златото не се яде! А скоро само консервите ще могат, когато банките съсипят света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още