IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата на Острова с най-силен ръст от 3 години

Правителствените мерки в подкрепа на кредитирането изглежда стимулират пазара, коментира експерт

12:41 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата на Острова с най-силен ръст от 3 години

Цените на жилищата във Великобритания през април са се повишили най-силно от три години насам заради правителствената подкрепа за кредитния пазар, сочат данни на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), цитирани от Bloomberg.

Индексът на института е нараснал до 1 пункт през миналия месец от -2 пункта, което е първият му пробив на положителна територия от юни 2010 г. Това означава, че нараства броят на анкетираните, които съобщават за ръст на оценките на имотите.

От института отчитат и повишение при запитванията на потенциални купувачи. Подиндексът, който отразява динамиката на запитванията, се е повишил до 25 пункта през април от 13 пункта през март.

Подобни данни през миналата седмица отчете и Halifax, отбелязва информационната агенция. „Окуражаващо е да се види, че правителствените инициативи имат влияние“, коментира Питър Болтън Кинг, директор глобален жилищен пазар в RICS. “Правителствените схеми в подкрепа на кредитирането изглежда подкрепят пазара. Благодарение на това се очаква продажбите да нараснат през следващите месеци“, допълва експертът.

Очакванията на експертите, анкетирани от RICS, са, че цените на жилищата на Острова ще продължат да нарастват през следващите месеци. По-съществено повишение и на цените, и на търсенето се очаква в Лондон. Единствено в Северна Ирландия не са регистрирани позитивни тенденции на жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още