IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Местните власти в Испания ще изземват жилища от банките, за да настаняват бедни

Експерти се опасяват, че изземането на имоти под възбрана от местните власти ще ускори спада на цените и ще обезсърчи чуждестранните инвеститори

10:34 | 14.05.13 г. 6
Местните власти в Испания ще изземват жилища от банките, за да настаняват бедни

В опит да смекчат ударите от плана за строги икономии, испанските политици планират да изземват принудително от банките жилища под възбрана, за да осигурят подслон за хората в нужда, пише Bloomberg. Това на свой ред обезкуражава чуждестранните инвестиции и заплашва да наруши условията на европейския спасителен план за местните банки.

Регионалните власти на Канарските острови и в Андалусия, където има най-много празни жилища в цялата страна, планират да отнемат принудително жилища под възбрана за период до три години, за да настаняват изселени семейства. Европейската комисия е поискала подробности за плана от кабинета на премиера Мариано Рахой, за да се гарантира, че той не е в разрез със ангажиментите на страната.

"Това е популистка политика, която приляга на третия свят и прилича на политиките в държави като Боливия и Северна Корея", коментира Микел Ехаварен, главен изпълнителен директор на базираната в Мадрид компания за преструктуриране Irea. "Инвеститорите се опасяват, че това ще е прецедент и други региони ще последват този пример, което ще направи инвестициите в испански имоти една изключително високорискова дейност", допълва той.

Според експерта изземането на имоти под възбрана от местните власти ще ускори спада на цените и ще обезсърчи чуждестранните инвеститори. Фондовете и тръстовете за инвестиции в имоти няма да похарчат и цент за покупка на жилища или имоти за отдаване под наем в тези региони през следващите три години, отбелязва той.

Инвестициите в имоти в Испания вече са доста рискови, след като продължилият 10 години балон се спука през 2008 г. и тласна страната към рецесия и рекордна безработица. От началото на кризата са наложени възбрани върху 400 хил. жилища, което предизвика вълна от демонстрации.

Министърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос заяви, че действията на регионите ще засегнат ипотечното кредитиране, а Емилио Ботин, президент на най-голямата банка в страната Banco Santander, ги описа като "ужасна идея".

Андалусия, която е най-гъсто населеният автономен регион в Испания, прие указа миналата седмица. Той позволява изземването на жилища с наложена възбрана от банки и строители за настаняване на семейства, загубили жилищата си, които отговарят на определени изисквания за ниски доходи. В замяна кредиторите ще получават като компенсация по 2% от стойността на иззетите жилища годишно, като след три години могат да си възвърнат законовата собственост върху имотите.

Освен това правителството може да налага и глоби до 9 хил. евро за жилища, които не са били обитавани в продължение на шест месеца, за да принуди собствениците им да ги пуснат под наем. В Андалусия има 637 221 празни апартамента, според данни на Националния статистически институт.

На Канарските острови, които са най-популярната дестинация за чуждестранни туристи в Испания след Каталуния и Балеарските острови, също се обмислят подобни мерки, въпреки съпротивата от страна на политиците на национално ниво и банкерите. Местните власти заявиха, че избягването на възбраните е водещ приоритет.

Експерти са на мнение, че индивидуалните собственици на жилища, които вече се конкурират с банките да продадат имотите си, също ще пострадат от мерките, тъй като банките, предлагащи сериозни отстъпки, ще свалят цените още повече, за да се отърват от имотите в случай, че те бъдат иззети от местните власти. Някои отбелязват, че на практика така се толерират семейства, загубили всичко, за сметка на онези, които стриктно са правили ипотечните си вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Само пълна забрана на банковата дейност и финансовите машинации, ще спасят света! Време е да се мине на директни плащания, без парите да минават през банките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Crux
преди 11 години
Пишеш пълни глупости. Ако банките смъкнат цените, ще трябва да понесат огромни загуби и вероятно немалко ще фалират - и ще отнесат със себе си в отвъдното спестяванията на много испанци. Дори обаче това да не се случи, ипотечното, а и всякакво друго кредитиране ще замръзне. И дори цените на имотите да паднат, пак няма да има кой да купува, защото банките няма да отпускат кредити. И се връщаме на сегашното положение :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Твърдението е безумно откъдето и да се погледне. Ако цените на активите пропаднат всички длъжници могат просто да обяват фалит и да оставят активите на банката (там вероятно има закон за фалит на ЧЛ) вместо да продължат да плащат, което значи, че банката ще се сдобие с огромно количество *** и колосални загуби за всички от акционерите до обикновените вложители. Самата държава също е на пангара, защото просто няма да има кой да купува ДЦК вече и в крайна сметка това ще доведе до държавен фалит, масова паника и паническо бягство на капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
sisiko
преди 11 години
Какъв комунизъм бе пич! Това е начина да подплашат банките да смъкнат цените и да раздвижат пазара. Даже доколкото знам и там като у нас няма фалит на физическо лице. Борба срещу банкстерите. То май и у нас имаме нужда да сплашим банкстерите, ама нямаме политици с топки за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Нищо против да се помага на бедните. Аз не обичам банкерите. Ама това ли е наистина начина? Нещо ми изглежда твърде крайно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Комунизъм наш любимние ще те построими със теб ще полетим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още