IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie Mae се отплаща подобаващо за спасяването

Ипотечната агенция ще изплати дивидент в размер на 59,4 млрд. долара на Вашингтон

13:07 | 10.05.13 г.
Fannie Mae се отплаща подобаващо за спасяването

Американският ипотечен гигант Fannie Mae, който бе спасен от държавата по време на финансовата криза, ще изплати дивидент в размер на 59,4 млрд. долара на хазната, съобщи Financial Times.

Новината засили надеждите, че данъкоплатците скоро ще спечелят от спасителния заем за компанията.

Fannie Mae получи държавни средства в размер на 116,1 млрд. долара, за да покрие загубите си от ипотеки за трилиони долари, които бе закупила или гарантирала. С последната вноска общият размер на изплатените от дружеството дивиденти за хазната ще достигне 95 млрд. долара.

Fannie Mae и конкурентът ѝ Freddie Mac продължават да са под контрола на държавата в очакване на политически насоки как да бъдат реформирани.

Резултатите на Fannie Mae бяха публикувани ден след като Freddie Mac отчете втората най-добра тримесечна печалба в историята си и обяви, че общите дивиденти за хазната ще достигнат 36,6 млрд. долара до юни спрямо спасителен заем от 71,3 млрд. долара.

Дивидентите биха могли да променят политическите планове за бъдещето на двете компании, докато администрацията на президента Барак Обама се опитва да назначи нов шеф на Федералната агенция за жилищно финансиране, която ги регулира. Мел Уот, който е защитник на държавната подкрепа за достъпни жилища, бе номиниран за поста миналата седмица, но някои републиканци са против назначаването му.

Рейтинговата агенция Moody's прогнозира в нов доклад, че Fannie и Freddie ще продължат да имат водеща роля на ипотечния пазар, тъй като политическите спорове забавят реформата им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още