IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат силен ръст на небанковото кредитиране за сектора на имотите в Европа

Все повече компании за имоти набират дълг чрез емитиране на корпоративни облигации

09:30 | 08.05.13 г.
Отчитат силен ръст на небанковото кредитиране за сектора на имотите в Европа

В Европа по-лошото представяне при ценните книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, е продължило и през 2012 г., като спадът е достигнал 14%, посочва се в доклад на компанията DTZ, цитиран от онлайн изданието PropertyEU.com.

В същото време небанковото кредитиране, осигурено от институции или дългови фондове, е нараснало с 80% до 34 млрд. евро спрямо 19 млрд. евро през 2011 г. Освен това все повече компании за имоти набират дълг чрез емитиране на корпоративни облигации, се отбелязва още в документа.

Според DTZ през миналата година чрез корпоративни облигации са набрани над 15 млрд. евро. "Това представлява увеличение със 70% на годишна база и рекордно равнище от 2006 г.", посочва Найджъл Олмънд от компанията.

Въпреки че данните са показателни за структурни промени в областта на кредитирането в сектора на имотите в Европа, частното дългово финансиране все още се доминира от търговските банки, на които за 2012 г. се пада пазарен дял от 96%.

Ръст се наблюдава и при отпускането на нови заеми. Според авторите на документа този положителен баланс е до известна степен изненадващ, като се имат предвид трудните пазарни условия на Стария континент.

Анализаторите от DTZ очакват размерът на кредитирането през тази година да се увеличи, особено от страна на традиционни банки. Преди година повечето инвеститори прогнозираха спад на кредитирането от банките. В момента очакванията са за увеличение и на кредитирането от страна на финансовите институции наред с другите източници на финансиране.

Наблюдава се и напредък при справянето с проблемни заеми. Скорост набират и второстепенните активи и пазари: над половината от анкетираните за целите на проучването кредитори посочват, че са отпускали заеми срещу подобни активи и във второстепенни и третостепенни градове. Въпреки че банките продължават да са по-консервативни, алтернативните кредитори са по-активни на тези пазари.

По отношение на представянето инвеститорите са по-скоро песимистично настроени, като повечето от тях очакват преките инвестиции в имоти да отчетат по-слаби резултати спрямо ценните книжа и ценните книжа, свързани със сектора на имотите. Повечето от участниците в анкетата обаче прогнозират, че имотите ще се представят по-добре от облигациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още