IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемните ипотеки в САЩ продължават да намаляват

През март делът на ипотеките, по които за първи път е отчетена забава на погасителните вноски от най-малко 60 дни, се е свил под 1% за първи път от 2007 г.

10:01 | 07.05.13 г.
Проблемните ипотеки в САЩ продължават да намаляват

Шест години след началото на кризата с възбраните в САЩ местните собственици на жилища изплащат ипотеките си така сякаш жилищният срив никога не се е случвал, съобщава Bloomberg.

Делът на жилищните заеми, по които за първи път е отчетена забава на погасителните вноски от най-малко 60 дни, през март се е свил до 0,84% от общия брой на ипотеките, като делът им падна под 1% за първи път от 2007 г. насам, сочат данни на Lender Processing Services Inc. Този дял достигна върхово равнище от 2,89% през януари 2009 г.

Спадът на новите проблемни заеми показва, че възстановяващата се американска икономика, понижаващата се безработица и растящите жилищни цени в комбинация със затягането на изискванията за кредитиране от страна на банките през последните четири години постепенно водят до преодоляване на най-сериозната имотна криза в страната от Голямата депресия насам.

"Качеството на ипотеките се подобрява бързо", коментира главният икономист на Moody's Analytics Марк Занди. "Щом успеем да преодолеем последната вълна от имоти под възбрана, което според мен ще се случи през следващите 18-24 месеца, качеството на ипотечните кредити ще бъде прекрасно", допълва той.

Броят на ипотеките със забава от най-малко 30 дни или в някакъв етап от процедурата по налагането на възбрана е намалял до 5 млн. през май в сравнение с пика от 7,7 млн., отчетен през януари 2010 г., сочат още данните на Lender Processing Services. Все пак броят им остава над два пъти над 2,2-те млн. ипотеки с подобна забава, регистрирани през януари 2005 г., когато жилищният пазар вървеше към пика си.

Според Хърб Блечър, старши вицепрезидент на LPS Applied Analytics, делът на хората с "лоши" ипотеки е най-голям сред собствениците, чиито жилища струват по-малко от размера на оставащите им погасителни вноски. Този дял е 4% за кредитополучателите, дължащи най-малко 50% повече от стойността на жилището им в сравнение с 0,6% за онези, чиито имоти са по-скъпи от стойността на оставащите им задължения.

"Голямата картина: тази икономика се завръща", обобщава Рос Перот, президент на компанията за недвижими имоти Hillwood Development Co. "Американците са много проницателни и осъзнават, че в момента е много изгодно да се теглят заеми с цел покупка на жилище, защото цените са много ниски", коментира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още